Atkritumu apsaimniekošanas modelis Rīgas rajona piekrastes pašvaldībās - Plots, Arnis (Latvijas Universitāte, 2009)
Pieaugot iedzīvotāju patēriņa līmenim, dzīves standartam un attīstoties tirgus ekonomikai, pieaug arī sadzīves atkritumu apjoms. Eiropas Savienības valstīs saražoto sadzīves cieto atkritumu apjoms sastāda ap 200 miljonu tonnu gadā, no tiem bioloģiski noārdāmie atkritumi sastāda 60 līdz 70%. Atkritumu nepienācīgā apsaimniekošana veicina gaisa, augsnes un ūdens piesārņojumu, radot nopietnus draudus apkārtējai videi un cilvēku veselībai. Saskaņā ar Latvijas likumdošanu vietējās pašavaldības ir tieši atbildīgas par atkritumu savākšanu, uzglabāšanu, pārstrādi un apglabāšanu. Ņemot vērā sadzīves atkritumu apjoma un bīstamības samazināšanas aktualitāti, maģistra darba pētījuma tēma ir “Atkritumu apsaimniekošanas modelis Rīgas rajona piekrastes pašvaldībās”. Maģistra darba mērķis ir izstrādāt optimālu kopēju atkritumu apsaimniekošanas modeli Rīgas jūras līča piekrastes vietējām pašvaldībām. Par pētījuma priekšmetu ir izvēlēta vietējo pašvaldību sadarbības iespējas atkritumu apsaimniekošanā. Par pētījuma objektu ir izvēlēta kā atkritumu apsaimniekošanas sistēmas Rīgas rajona piekrastes pašvaldībās, tā arī Latvijā un Eiropas valstīs. Pētījuma gaitā ir izmantoti dažādi ar atkritumu pārvaldību saistītie literatūras avoti - latviešu un ārzemju autoru darbi, Eiropas Savienības un Latvijas valsts likumdošanas akti, Latvijas un Eiropas valstu vides aizsardzības stratēģiskie dokumenti. Pētījumi ir veikti, izmantojot vairākas metodes: kā datu apkopošana un analīze, dokumentu studijas un analīze, atkritumu pārstrādes tehnoloģiju izpēte un izvērtējums, intervēšana, informācijas apkopošana, matemātiskie aprēķini, ekonomiskā analīze, iegūto datu vispārināšana. Maģistra darbā ir izvērtēta vairāku pašvaldību kopējas atkritumu apsaimniekošanas sistēmas izveide kā vienojošo elementu izvirzot atkritumu apsaimniekošanas poligonu vai atkritumu apsaimniekošanas centru. Sniegtas atkritumu apsaimniekošanas centra priekšrocības reģionālās atkritumu apsaimniekošanas organizācijas izveidē, analizēta atkritumu apsaimniekošanas reģionālas organizācijas izveide, tās darbības tehniskie elementi, novērtētas atkritumu pārstrādes centra izmaksas. Darbā izstrādāta sadzīves atkritumu apsaimniekošanas reģionālās orgānizācijas izveides shēma Rīgas rajona piekrastes pašvaldībām. Darba gaitā veikto pētījumu praktisko nozīmi raksturo izstrādātā vienotā starppašvaldību modeļa un tā izveides pieredzes praktiskais pielietojums. Maģistra darbs sastāv no ievada, piecām nodaļām un nobeiguma. Bibliogrāfiskajā sarakstā ir iekļauti 79 literatūras avoti.

Due to the rise of inhabitant consumption, life standards and the development of market economy, we observe the rise of the amount of household waste. Municipal waste, produced in EU is almost 200 million tons per year. 60 to 70% of which are biodegradable. The improper waste management may cause the pollution of air, water and ground, thus causing hazardous problems to the humanity and environment. A local government’s main responsibilities in managing community waste are to arrange for waste to be collected regularly from households and store, recycle, or dispose of waste properly. Due to te actual problem of municipal waste amount reduction, the theme “Waste management model for local authorities of Riga district seacoast’’ was chosen for practical usage. The aim of this Master Thesis is to devise the optimal system for waste management in local authorities. The object of te research – cooperation of the nearby local authorities in waste management. The target, chosen for the research, is waste management experience in the European Union countries, in Latvia, and one of its regions – Riga district seacoast. In the research process different literature was used (e.g. Latvian and foreign works, the EU and Latvian legislative acts, the strategic documents of Latvia and other European countries on environmental protection). The research was made using generalization and analysis of figures, studying and analyzing different documents, the study of waste recycling technology, interviewing, generalization of information, mathematical calculations, economical analysis and generalization of the received results. The elements of novelty used in the Master Thesis: the comparision of waste deposit poligon and waste recovery station, analysis of costs for local authority waste management services, management scheme of waste recovery station introduction in the nearby local authorities in Riga district seacoast. All the researches and the obtained results may be used for further planning and research. The Master paper consists of introduction, five chapters and conclusions. The bibliographical list contains 79 literature sources.
Waste Management Model for Riga Region Coastal Municipalities
Keywords: Vides pārvaldība