Latvijas darba tirgus funkcionēšanas ekonometriskais novērtējums - Zasova, Anna (Latvijas Universitāte, 2012)
ANOTĀCIJA. Latvijas darba tirgus funkcionēšanas ekonometriskais novērtējums Promocijas darba anotācija Latvija, līdzīgi kā citas dalībvalstis, kuras iestājās Eiropas Savienībā pēc 2004. gada 1. maija, ir apņēmusies ar laiku pievienoties eirozonai. Apstākļos, kad budžeta instrumentu izmantošana ir ierobežota ar ES fiskālo disciplīnu, vienīgais negatīvo ekonomisko šoku absorbēšanas mehānisms, kas ir pieejams eirozonas dalībvalstij, ir elastīgs darba tirgus. Promocijas darbā ir novērtēta Latvijas darba tirgus elastības pakāpe un funkcionēšanas efektivitāte, kā arī ir analizēta darba tirgus institūtu loma elastības nodrošināšanā. Rezultāti liecina, ka kopumā darba tirgus elastības pakāpe ir augsta. Darba tirgus institūtiem Latvijā ir potenciāli ierobežojošā ietekme uz darba tirgus elastību, tai pašā laikā tika identificēti vairāki signāli tam, ka Latvijā, salīdzinājumā ar citām ES valstīm, likumu izpildes kontrole ir vājāka. Atslēgas vārdi: darba tirgus elastība, darba tirgus institūti, reālo algu elastība, NAIRU

ANNOTATION. An Econometric Evaluation of the Latvian Labour Market and how it Functions Abstract of the Promotion Paper Like other countries that joined the EU on May 1, 2004, Latvia is obliged to join the Eurozone some day in the future. In circumstances where the government’s ability to use fiscal stimulus is restricted by the EU fiscal discipline, the only shock absorption mechanism that is available to a Eurozone member state, is a flexible labour market. The promotion paper evaluates the degree of Latvian labour market flexibility and its functional efficiency and assesses the role of labour market institutions in determining the flexibility. Overall results suggest that the Latvian labour market is flexible. Institutions have potential restrictive impact on how the Latvian labour market functions, however, law enforcement in Latvia seems to be weak relative to other EU countries. Keywords: labour market flexibility, labour market institutions, real wage flexibility, NAIRU
An Econometric Evaluation of the Latvian Labour Market and how it Functions
Keywords: Ekonomika; Economics; Econometrics