Integrīna beta 1 līmeņa noteikšana aizkuņģa dziedzera audzēja primārajās šūnu līnijās - Niedre, Aleksis (Latvijas Universitāte, 2025)
Integrīna beta 1 (ITGB1) pastiprināta ekspresija tiek novērota vairākos ļaundabīgos audzējos, tostarp aizkuņģa dziedzera vēzī, kur šis proteīns ir saistīts ar audzēja šūnu migrāciju, invazivitāti un metastātisko potenciālu. ITGB1 spēj ietekmēt audzēja mikrovides mijiedarbību un tādējādi var tikt uzskatīts par iespējamu biomarķieri un mērķi terapeitiskai pieejai. Šī darba mērķis ir noteikt integrīna beta 1 ekspresijas līmeni aizkuņģa dziedzera audzēja primārajās šūnu līnijās, izmantojot šūnu kultivēšanu, imūnocitoķīmisko iezīmēšanu un plūsmas citometriju. Šīs metodes ļauj raksturot gan ITGB1 lokalizāciju, gan tā ekspresijas intensitāti šūnu populācijā. Iegūtie rezultāti sniedz ieskatu ITGB1 klātbūtnē aizkuņģa dziedzera primārajās audzēja šūnās un citos in vitro modeļiem piemērotajos šūnu tipos. Izvērtēts marķiera potenciāls izmantošanai turpmākos pētījumos aizkuņģa dziedzera vēža šūnu identifikācijai, raksturošanai vai mērķterapijas izstrādē.

Overexpression of integrin beta 1 (ITGB1) is observed in various malignant tumors, including pancreatic cancer, where this protein is associated with tumor cell migration, invasiveness, and metastatic potential. ITGB1 influences interactions within the tumor microenvironment and may therefore serve as a potential biomarker and therapeutic target. This work aims to determine the expression level of integrin beta-1 in primary pancreatic tumor cell lines using cell culture, immunocytochemical staining, and flow cytometry. These methods enable the characterization of both the localization and expression intensity of ITGB1 within the cell population. The results provide insight into the presence of ITGB1 in primary pancreatic tumor cells and other cell types suitable for in vitro models. The potential of this marker was evaluated for its use in future studies aimed at the identification, characterization, or targeted therapy development for pancreatic cancer cells.
Detection of Integrin beta 1 levels in primary pancreatic cancer cell cultures
Keywords: Farmācija; integrīns beta 1; aizkuņģa dziedzera audzējs; šūnu kultivēšana; imūnocitoķīmija; plūsmas citometrija