Vēlo pavasara un agro rudens salnu izvērtējums Latgales augstienē - Kabucis, Artis (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs „Vēlo pavasara un agro rudens salnu izvērtējums Latgales augstienē” tika izstrādāts Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Ģeogrāfijas nodaļā. Darba zinātniskā vadītāja Agrita Briede, Dr. geogr. Bakalaura darbā ir izpētīta zinātniskā literatūra par klimata mainību, augsnes temperatūras izmaiņām, salnu veidiem, salnu ietekmējošiem faktoriem, kā arī par ietekmi uz veģetāciju. Bakalaura darbā ir izvērtēts salnu raksturs Latgales augstienē, ilggadīgās izmaiņas un tendence. Izpētīti ir salnu veidošanās priekšnosacījumi – salnu raksturs atkarībā no reljefa un zemes lietojuma veida. Bakalaura darbā ir analizēta Daugavpils un Rēzeknes meteoroloģisko staciju lokālo apstākļu ietekme uz augsnes virskārtas temperatūru. Analizētas ir ilggadīgās gaisa un augsnes temperatūras, izmaiņu ietekme uz pēdējo pavasara un pirmo rudens salnu iestāšanās brīžiem Daugavpils un Rēzeknes meteoroloģiskajās stacijās. Salnu ilggadīgās izmaiņas ir skatītas arī kontekstā ar veģetācijas perioda ilggadīgajām pārmaiņām Daugavpils un Rēzeknes meteoroloģiskajās stacijās. Atslēgas vārdi: pavasara salnas, rudens salnas, augsnes temperatūra, gaisa temperatūra, veģetācijas periods, klimata mainība

The Bachelor’s paper „Assessment of late spring and early autumn frosts in Latgale upland” was worked out at the faculty of Geography and Earth Sciences at University of Latvia. The scientific leader of this work is Agrita Briede, Dr. geogr. The Bachelor’s paper analyzes literature of climate and soil temperature change, frost types, influencing factors and impact on vegetation. The Bachelor’s paper discusses frost character in Latgale upland, permanent changes and trend. Studied is a frost appearance prerequisite - frost character depending on the topography and land use type. The Bachelor’s paper discusses Daugavpils and Rezekne meteorological station local condition influence on the soil surface temperature. The Bachelor’s paper analyzes permanent air and soil temperature change impact on the last spring and first autumn frost occurrence of Daugavpils and Rezekne meteorological stations. A change in frost also is viewed in the context of the permanent changes in vegetation period at Daugavpils and Rezekne meteorological stations. Keywords: spring frosts, autumn frosts, soil temperature, air temperature, vegetation period, climate change
Assessment of late spring and early autumn frosts in Latgale upland
Keywords: Ģeogrāfija