Sociālās salīdzināšanas un iejūtības pret sevi saistības - Tamsone, Liliāna (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot kādas saistības pastāv starp iejūtību pret sevi un tendenci salīdzināties, kā arī starp iejūtību pret sevi un to, kā indivīds sevi novērtē salīdzinājumā ar citiem. Pētījumā piedalījās 106 respondenti – 16 vīrieši un 90 sievietes (vidējais vecums – 34,25 gadi). Tika izmantotas trīs aptaujas – Aiovas-Nīderlandes salīdzināšanas tendences skala, Sociālās salīdzināšanas skala un Iejūtības pret sevi skala. Pētījuma rezultāti atklāj, ka starp iejūtību pret sevi un tendenci salīdzināties pastāv statistiski nozīmīga negatīva sakarība, bet starp iejūtību pret sevi un sevis pozitīvāku novērtējumu salīdzinājumā ar citiem – statistiski nozīmīga pozitīva sakarība. Mazāka sociālās salīdzināšanas tendence un pozitīvāks sevis novērtējums salīdzinājumā ar citiem ir statistiski nozīmīgi pret sevi iejūtīgākas attieksmes prognozētāji.

The purpose of this study was to examine the relationship between self-compassion and social comparison – comparison orientation and comparisons related to self evaluation. Data were collected from 106 respondents, 16 men, 90 women (mean age – 34,25 years). Iowa-Netherlands Comparison Orientation Measure, Social Comparison Scale un Self-Compassion Scale were used to measure variables. The results of the study revealed statistically significant negative correlation between self-compassion and social comparison orientation and statistically significant positive correlation between self-compassion and comparisons related to positive self evaluation. Both – less pronounced social comparison orientation and comparisons related to positive self evaluation are statistically significant predictors of self-compassion.
The relationship between social comparison and self-compassion
Keywords: Psiholoģija; sociālā salīdzināšana; iejūtība pret sevi; social comparison; self-compassion