Izdegšana un izdegšanas apakštipi skolotājiem - Buša, Laura (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī darba mērķis ir izpētīt kāds ir konkrēto skolotāju izdegšanas līmenis, kā tas saistās ar vecumu un stāžu, kādas sakarības ir starp izdegšanas dimensijām un trim izdegšanas tipiem. Problēma ir aktuāla , jo izglītības darbinieki ir vieni no tiem, kuriem ir visaugstākais izdegšanas sindroma risks ikdienā nemitīgi klātesošā sasprindzinājuma dēļ. Pētījums tika veikts dažādās skolās, kurās tika anketēti 50 skolotāji, kuri māca skolēnus sākot no 1-12 klasei. Pētijumā tika izmantota standarizētā aptauja: izdegšanas klīnisko tipu aptauja un Maslaka izdegšanas aptauja. Pētijumā tika noskaidrots, ka : stāžs statistiski nozīmīgi neietekmē skolotāju izdegšanu. Savukārt „vecums” statistiski nozīmīgi ietekmē „izsīkumu”. Atslēgvārdi: Izdegšana, izdegšana skolotājiem, izdegšanas riska faktori, izdegšanas aizsardzības faktori, stresa pārvarēšana

The aim of this work is to explore teachers burnout level, how binds with age an record of service, what connection is between burout dimensions and three dimensions types. Nowadays this problem is acual, because employees in educational sector have one of the highest burnout levels. Research took place in different schools with 50 teachers where they teach 1-12 grades.Thesis countains standardized survey, clinical type survey and Masclach burnout survey. It was found out that record of service do not meaningly influence teachers burnout level, but „age” has statistically significant effect on „ exhaustion” . Keywords: burnout, burnout for teachers, burnout risk factors, burnout defence factors, overcoming stress.
Burnout and burnout subtypes for teachers
Keywords: Psiholoģija; Izdegšana; izdegšana skolotājiem; izdegšanas riska faktori; izdegšanas aizsardzības faktori; stresa pārvarēšana