Ķērpju ķīmiskā sastāva izvērtējums atkarībā no augšanas vietas - Gukālova, Baiba (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbā analizēti ķērpji, kas ievākti pie Baltijas jūras (Ventspilī), mežā (Ventspilī, Siguldā un pie Inčukalna gudrona dīķiem), pie ceļa (Ventspils zemes ceļš un Vidzemes šoseja) un pie Olaines attīrīšanas stacijas. Veicot ķērpju sauso mineralizāciju atomabsorbciometriski tika noteikta cinka, vara un mangāna koncentrācija, jonometriski hlorīdjonu saturs, fotometriski dzelzs jonu saturs un ar liesmas fotometriju nātrija jonu saturs. Rezultāti tika statistiski apstrādāti.

Work analysed lichens samples from different types of places in Baltic sea (Ventspils), in forest (Ventspils, Sigulda and Incukalns tar ponds), near to road (Ventspils and Vidzeme highway) and Olaine treatment plant. Lichen samples were prepared using dry mineralization, zinc, copper and manganese concentrations were determined with atomic absorption spectroscopy, chloride content was determined by ionometry, iron content was determined spectrophotometrically and sodium concentration was determined using flame photometer.
Chemical composition of lichens depending on localization areal
Keywords: Ķīmija; ĶĒRPJI; MINERĀLVIELAS; ATOMABSORBCIOMETRIJA; JONOMETRIJA; FOTOMETRIJA