Valsts atbalsts cietušajiem kriminālprocesā - Medne, Laura (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā autore aplūko Latvijas Republikā sniegto valsts atbalstu cietušajiem un Eiropas Savienībā paredzēto regulējumu attiecībā uz valsts atbalstu cietušajiem. Maģistra darbā ir aplūkots cietuša tiesību jēdziens un būtība, tiesiskais pamats uz valsts kompensāciju cietušajiem, Latvijas Republikas valsts kompensācijas mehānisms, valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības piešķiršana cietušajiem un citi cietušo valsts atbalsta veidi (cietušo aizsardzības pasākumi un valsts atbalsts atsevišķām cietušo grupām). Pētījuma mērķis bija izpētīt un apzināt Latvijas Republikā sniegto valsts atbalstu cietušajiem un konstatēt galvenās problēmas valsts atbalsta cietušajiem jomā. Pētījuma galvenie uzdevumi: 1. noskaidrot cietušā jēdzienu un būtību; 2. noskaidrot valsts kompensācijas mehānismu Latvijā, 3. noskaidrot tiesisko pamatu valsts kompensācijas piešķiršanai cietušajiem, 4. noskaidrot samērīgu valsts kompensācijas apmēru cietušajmiem; 5. noskaidrot valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības piešķiršanas kritērijus. Pētījums sastāv no četrām nodaļām un piecām apkašnodaļām.

In this Master thesis the author of looks at the Latvian Republic State aid offered to victims and the provided framework of European Union for State aid to the victims. Master thesis discusses the concept of the rights of victims and the nature of the legal basis for state compensation to victims, the Latvian national compensation mechanism of stateguaranteed legal aid for victims and other forms of state aid for victims (victim protection measures and public aid to certain groups of victims). The aim was to explore and identify the Latvian Republic State aid offered to victims and to identify the main problems of state aid to victims in the field. The main tasks of the research: 1. clarify the definition of victim and the nature; 2. identifying national compensation mechanism Latvian, 3. clarify the legal basis for the State compensation granted to victims 4 to find out a reasonable level of state compensation of victims; 5. identifying national legal aid allocation criteria. The study consists of four chapters and five paragraphs
State support for victims in criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; cietušais; valsts atbalsts; valsts kompensācija; valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība