Menopauzes simptomu mazināšanas iespējas un tās efektivitāte - Stūrīte, Santa (Latvijas Universitāte, 2019)
Ievads: sasniedzot jaunus medicīnas attīstības lēcienus, cilvēka vidējais dzīves ilgums ir pagarinājies kā vēl nekad. Mūsdienās sievietes pat neapsver iespēju, ka 50 gadu vecums būtu “dzīves beigas”, pēc literatūras datiem – katra otrā sieviete dzīvos vēl vismaz 30 gadus pēc pusmūža vecuma sasniegšanas. Menopauze ir pašlimitējošs fizioloģiskas novecošanas stāvoklis, bet tās radītie simptomi var ļoti ietekmēt sievietes dzīves kvalitāti. Informētība un piemērotas terapijas izvēle var ne tikai uzlabot sievietes pašsajūtu, bet arī atgriest iepriekšējo dzīves kvalitāti. Mērķis: analizēt menopauzes simptomu mazināšanas terapijas iespējas un to efektivitāti. Materiāli un metodes: tika veikts retrospektīvs pētījums, interneta vidē un ģimenes ārstu praksēs anketējot 100 sievietes perimenopauzes līdz postmenopauzes vecumā. Iegūto datu uzglabāšanai un apstrādei tika izmantotas programmas Microsoft Office Word 2007, Microsoft Office Excel 2007, statistiskā analīze veikta programmā SpSS Statistics-24. Rezultāti: Vidējais menopauzes iestāšanās vecums 49,75 gadi, SD 2,198. Traucējošākie simptomi: 65,33% - karstuma viļņi, 13,33% – nakts svīšana, 6,67% – vagināls sausums, 5,33% – svara pieaugums, 5,33% – matu izkrišana un 4% – garastāvokļa maiņas. No 75 respondentēm, kurām ir noteikta menopauze, 25,33% lieto hormonu aizvietojošu terapiju (HAT), 30,67% lieto kādu no alternatīvās terapijas veidiem, 20% lieto HAT kombinācijā ar kādu no alternatīvās terapijas veidiem, bet 24% nelieto terapiju. Biežākais iemesls HAT nelietošanai 65.85% ir bailes no komplikācijām (p=0.05). Lietojot tikai alternatīvo terapiju, sievietes visbiežāk (65,2% gadījumos) vienlaicīgi kombinē divus alternatīvās terapijas veidus. Biežākā kombinācijas izvēle ir HAT kopā ar homeopātiju, ko lietoja 60%. Sievietēm, kuras izvēlējās lietot HAT, vidējais traucējošākā simptoma vērtējums pirms terapija bija 8,11 balles, lietojot terapiju vismaz pus gadu – 3,11 balles; lietojot alternatīvo terapiju, 7,74 balles pirms terapijas, 7,22 balles pēc vismaz pus gadu ilgas terapijas lietošanas; lietojot kombinēto terapiju vidējais vērtējums pirms terapijas bija 8,4 balles, pēc – 2,27 balles. Nelietojot terapiju – 7,76 menopauzes sākumā un 7,88 balles pēc vismaz pus gada. Simptomu skaita izmaiņas atkarībā no terapijas veida, rezultāti ir līdzīgi – HAT un kombinētajai terapijai simptomu skaits mainījās vismaz uz pusi (HAT no 4.32 uz 2.26 simptomiem, kombinētai – 3.87 uz 1.33). Lietojot alternatīvo terapiju vai terapiju nelietojot – simptomi kļuvuši vairāk (alternatīvai terapijai no 4.3 uz 4.9, nelietojot terapiju – 3.64 uz 5.11) (p=0,025). Secinājumi: Ārstniecības personas visbiežāk rekomendē HAT lietošanu. Biežākais iemesls HAT nelietošanai ir bailes no blakusparādībām. Kombinētā terapija (HAT kopā ar alternatīvo terapiju) ir efektīvākais veids menopauzes simptomu mazināšanai.

Introduction: Reaching new leaps in medical development, the average life expectancy of a person has lengthened as never before. Today, women do not even consider the age of 50 to be the end of life, also according to literature - every second woman will live at least 30 years after the middle age. Menopause is a self-limiting state of physiological aging, but the symptoms it produces can greatly affect a woman's quality of life and overall daily well-being. Access to information and the promotion of possible therapies are important to enable women to return to normal life. Aim: To analyze the possibilities and the effectiveness of the menopausal symptom relief therapy. Matherials and methods: A retrospective study involved 100 women at age of menopause. Data were collected by a questionnaire filled in online and at the general practitioner practices in the period from November 2018 to February 2019. Statistical analysis was performed with SpSS Statistics-24. Results: In this study the mean age of menopause is 49.75 years, SD 2.198. The most disturbing symptoms are: 65.33% – heat waves, 13.33% – night sweats, 6.67% – vaginal dryness, 5.33% – weight gain, 5.33% – hair loss and 4% – mood swings. Of the 75 respondents with defined menopause, 25.33% use hormone replacement therapy (HRT), 30.67% use an alternative therapy, 20% use HRT in combination with an alternative treatment, and 24% do not use any therapy. The most common cause of not using HRT (65.85%) is fear of complications (p=0.05). When using alternative therapy alone, most often women use two alternative treatments at the same time (65.2%). The most common combination of choice is HAT with homeopathy used by 60%. For women who chose to use HRT, the median of the most disturbing symptom before treatment was 8.11, with a median of at least half a year of therapy – 3.11; using alternative therapy, pre-treatment score of 7.74 and 7.22 after at least half a year of treatment; when used in combination therapy, the average score before treatment was 8.4, followed by 2.27. Without treatment – 7.76 points before, 7.88 points after at least half a year. Changes in the number of symptoms depending on the type of treatment, the results are similar – the number of symptoms for HAT and combination therapy changed by at least half (HRT from 4.32 to 2.26 symptoms, combined therapy from 3.87 to 1.33). When alternative therapy or any treatment is not used, the symptoms increased (alternative therapy from 4.3 to 4.9 without treatment – 3.64 to 5.11). (p = 0.025) Conclusion: Medical practitioners most often recommend the use of HRT. The most common cause of non-use of HRT is fear of side effects. Combination therapy (HRT with alternative therapy) is the most effective way to reduce menopausal symptoms.
Treatment options for menopausal symptoms and their efficiency
Keywords: Medicīna; menopauze; hormonu aizvietojošā terapija; alternatīvā terapija; terapijas efektivitāte