Pašēna – Baka efekts Cs atomos, izmantojot D1 un D2 līniju ierosmi - Ērglis, Andris (Latvijas Universitāte, 2017)
Šajā bakalaura darbā tiek pētīta magnētisko apakšlīmeņu sašķelšanās magnētiskajā laukā, kas sasniedz 0,7 Teslas jeb tā saukto Pašēna-Baka režīmu. Pētījumi izdarīti, veicot absorbcijas mērījumus Cs atomārā gāzē, izmantojot skenējamu diožu lāzeru ierosmi D1 un D2 līnijas pārejām. Pētījumi tika izdarīti diviem gadījumiem - kad ierosinošā starojuma elektriskā lauka vektors ir paralēls un perpendikulārs ārējā magnētiskā lauka vektoram. Šādas divu tipu ierosmes ļauj novērot dažādas optiskās pārejas starp magnētiskajiem apakšlīmeņiem, kas dod iespēju iegūt plašu izpratni par atoma līmeņu struktūru un izvēles likumiem, kā arī ļauj izmantot tās magnētiskā lauka mērīšanai.

In this thesis magnetic sublevel splitting in magnetic field up to 0.7 Tesla or so called Paschen – Back regime was studied. The investigation was done, measuring absorption spectra with Cs atomic vapour, using excitation of scannable diode laser for D1 and D2 line transitions. Exploration was done for two cases – when electric field vector of excitation emission is parallel and perpendicular to external magnetic field vector. These two kind of excitations allow to observe different optical transitions between magnetic sublevels, which gives opportunity to gain wide comprehension about atomic level structure and selection rules, as well as allow to use them for magnetic field measurements.
Paschen – Back effect in Cs atoms using D1 and D2 excitation
Keywords: Fizika; Cēzijs; Magnētiskais lauks; Pašēna - Baka efekts; Supersīkstruktūra; D1 un D2 līnija