Atsevišķā manta laulāto likumiskajās mantiskajās attiecībās - Fonaberga, Paula (Latvijas Universitāte, 2024)
Kaut arī pēdējo gadu laikā noslēgto laulības līgumu skaits ir būtiski pieaudzis, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju neizvēlas šo laulāto līgumisko vienošanos, līdz ar to, lai aizsargātu laulātā tiesības likumiskajās mantiskajās attiecībās, Civillikums paredz laulātā atsevišķās mantas institūtu. Bakalaura darba mērķis ir analizēt laulātā atsevišķās mantas regulējuma atbilstību laulāto interesēm un paredzēt līdzekļus to aizsardzībai gadījumā, ja laulāto starpā pastāv strīds par mantas piederību un izdarīto ieguldījumu otra laulātā mantā. Darba uzdevumi ir izpētīt atsevišķās mantas vēsturiskā regulējuma ietekmi uz spēkā esošajām Civillikuma normām, analizēt Civillikuma 91. pantā ietvertos atsevišķās mantas veidus kopsakarā ar laulātā iespēju gūt atbilstošu atlīdzību par izdarīto ieguldījumu laulātā mantā. Pētījuma rezultātā tiesiskajā regulējumā konstatētas nepilnības, tādēļ autore sniedz ierosinājumus veikt grozījumus Civillikuma 89. un 99. pantā, kā arī izslēgt Civillikuma 111.-113. pantu.

Although the number of marriage contracts concluded in recent years has significantly increased, the majority of Latvian residents do not choose this marital agreement. Therefore, to protect the rights of spouses in legal property relations, the Civil Law provides the institution of separate property of spouses. The aim of the bachelor's thesis is to analyze the regulation of separate property of spouses in relation to the interests of the spouses and to foresee means for its protection in case of a dispute between the spouses regarding the ownership of property and the investments made in the other spouse's property. The tasks of the thesis are to study the impact of historical regulations of separate property on the current norms of the Civil Law and to analyze the types of separate property included in Article 91 of the Civil Law in relation to the spouse's ability to receive appropriate compensation for investments made in the other spouse's property. As a result of the study, deficiencies in the legal regulation were identified; therefore, the author proposes amendments to Articles 89 and 99 of the Civil Code, as well as the exclusion of Articles 111-113 of the Civil Code.
Separate property in the legal property relations of the spouses
Keywords: Juridiskā zinātne; Laulāto likumiskās mantiskās attiecības; Laulātā atsevišķā manta; Ieguldījums otra laulātā atsevišķā mantā; Taisnīga atlīdzība