Fotožurnālistikas ētika: Ukrainas kara gadījums - Falaļejeva, Linda (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir “Fotožurnālistikas ētika: Ukrainas kara gadījums”. Darba autore veidojusi pētījumu, kura galvenais mērķis ir noskaidrot sabiedrības viedokli par fotožurnālistikas ētiku, analizējot sociālajā tīklā Twitter ievietotos attēlus no Ukrainas un Krievijas kara notikumiem. Darba teorētiskā bāze balstās uz fotožurnālistiku, tās ētiku, fotožurnālistikas žanriem, attēlu manipulāciju, komunikāciju sociālajos medijos, tostarp sociālo tīklu Twitter. Metodoloģiskā daļa ietver pētniecisko metožu raksturojumu: semiotiskā analīze un kontentanalīze, padziļinātā intervija un aptauja. Darba noslēgumā, izmantojot kontentanalīzes rezultātus, padziļinātās intervijas un veidotās aptaujas datus, tika izdarīti galvenie secinājumi un noskaidrots, kāda ir sabiedrības izpratne par fotožurnālistikas ētiku, kāda ir Ukrainas kara fotoattēlu izplatība interneta vidē, vai Ukrainas kara gadījumā notiek digitāla vai kompozicionāla manipulācija ar fotoattēliem, kā arī noskaidrots, kā sabiedrība uztver sociālajos tīklos ievietotos attēlus no Ukrainas kara zonām un vai tie ietekmē sabiedrību, tās uzskatus un nostāju.

The topic of the bachelor's thesis is Ethics of Photojournalism: The Case of the Ukrainian War. The author of the paper has created a study, the main purpose of which is to find out the public opinion on the ethics of photojournalism by analyzing images from the events of the Ukrainian and Russian wars posted on the social network Twitter. The theoretical basis of the work is based on photojournalism, its ethics, genres of photojournalism, image manipulation, communication on social media, including the social network Twitter. The methodological part includes the description of the research methods: semiotic analysis and content analysis, in – depth interview and survey. At the end of the work, using the results of content analysis, in-depth interviews and survey data, the main conclusions and public understanding of the ethics of photojournalism, the spread of Ukrainian war photos on the Internet, or digital or compositional photo manipulation in the Ukrainian war, as well as how the public perceives images of Ukraine's war zones on social networks and whether they influence society, its views and position.
Ethics of Photojournalism: The Case of the War in Ukraine
Keywords: Komunikācijas zinātne; fotožurnālistika; Ukraina; sensitīvs; attēli; fotožurnālistikas ētika