Nenoteiksmes lietojums programmatūras rokasgrāmatās - Malmigo, Karīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī pētījuma mērķis ir izpētīt nenoteiksmes lietojumu Microsoft programmatūras rokasgrāmatās. Šis pētījums var būt noderīgs tehniskajiem rakstniekiem, kuri izstrādā jaunu tehnisko dokumentāciju un lietotājiem, kuri interpretē un veic darbības, kas atbilst lietotāju vajadzībām. Lai veikt pētījumu, tika analizēti nenoteiksmes, diskursa analīze un tehniskā dokumentācijas jēdzieni. Pētījuma mērķa sasniegšanai tika izmantotas kvantitatīvās un kvalitatīvās metodes. Pētījuma rezultāti ir parādījuši, ka visbiežāk sastopamā nenoteiksmes funkcija ir saliktā izteicēja sastāvdaļa. Tajā paša laika, nenoteiksmes vienkāršā aktīvā forma ir visbiežāk sastopamā forma.

The goal of the present research is to investigate the use of infinitives in Microsoft software manuals. The present research may be useful to technical writers in developing new technical documentation and end users in interpreting and performing the activities that address the particular needs of end users. In order to conduct the research, the theory on infinitives, and the concepts of discourse analysis and technical documentation were explored. The quantitative and qualitative approaches were adopted for reaching the goal of the present research. The findings of the investigation have shown that a part of a compound verbal predicate is most frequently occurring function, while Simple Active form of the infinitive is most frequently occurring form.
Use of Infinitives in Software Manuals
Keywords: Valodniecība; nenoteiksme; tehniska dokumentācija; diskursa analīze; programmatūras rokasgrāmatās; Microsoft