Indivīda krimināltiesiskā atbildība par kara noziegumiem - Līce, Ieva (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba tēma ir „Indivīda krimināltiesiskā atbildība par kara noziegumiem”. Šī tēma autorei liekas aktuāla, jo Latvijā nu jau desmit gadus ilgst Kononova lietas iztiesāšana, kas šobrīd ir nonākusi Eiropas Cilvēktiesību tiesas Lielajā Palātā, sakarā ar neviennozīmīgiem un vāji pamatotiem Latvijas tiesu spriedumiem. Darba mērķis ir noteikt problēmas kara noziegumu iztiesāšanā Latvijā un konstatēt vai šīs problēmas ir radušās saistībā ar nepilnīgu likumdošanu kara noziegumu jomā. Lai konstatētu problēmas likumdošanā autore ir apskatījusi kara noziegumu kā arī individuālās krimināltiesiskās atbildības starptautisko regulējumu un salīdzinot to ar Krimināllikuma 74. – 77. pantiem. Nobeigumā autore sniedz novērtējumu, vai kara noziegumu regulējums Latvijā tiešām ir nepilnīgs, kādas izmaiņas būtu nepieciešamas, lai sekmētu starptautisko tiesību standartiem atbilstošu kara noziedznieku saukšanu pie atbildības.

Theme of the work is „Individual criminal responsibility for war crimes”. Author thinks that the theme is current because, Kononov case in Latvia has been in proceedings for ten years and now has reached Grand Chamber of European Human Rights Court. The problem is Latvia’s courts make equivocal and poorly reasoned judgements. The goal of the work is to determine problems in war crime hearings in Latvia and whether the problems have occured because of defective legislation in war crimes field. To dermine the problems, author has discussed international regulation of war crimes and individual criminal responsibility and compared it to Articles 74 – 77 of Criminal Law of Latvia. In conclusion author gives evaluation of whether regulation of war crimes in Latvia is defective and what changes should be applied to faciliate bring war criminals to trial in compliance to international standarts.
Individual criminal responsibility for war crimes
Keywords: Juridiskā zinātne