Sejas un žokļu traumas, kas gūtas E-skūtera lietošanas rezultātā - Freimanis, Edgars (Latvijas Universitāte, 2024)
Elektriskie skūteri, kļūst arvien populārāki kā mikromobilitātes veids pilsētas vidē. Koplietošanas pakalpojumu vieglā pieejamība ir radījusi arī sejas traumu pieaugumu, īpaši Mutes, sejas un žokļu ķirurģijas centrā. Darba mērķis: Retrospektīvi analizēt PSKUS, Mutes, sejas un žokļu ķirurģijas centrā reģistrētos pacientus, kas guvuši sejas un žokļu traumas. Laika periods datu atlasei 2021. gada 1. janvāris līdz 2023. gada 31. decembris. Vecuma grupa bērni un pieaugušie, no 18 gadu vecuma. Dati iegūti medicīnas dokumentiem, kas glabājas datu bāzu sistēmā “Ārsta birojs” PSKUS. Informācija ietvēra sociāldemogrāfiskos datus, traumas gadu, mēnesi, alkohola intoksikācijas datus, ķiveres lietošanu un datus par sniegto medicīnisko palīdzību. Rezultāti: Pētījumā tika iekļauti 410 pacienti, kuri bija guvuši sejas un žokļa traumas un saņēmuši ārsnieciskos pakalpojumus PSKUS Mutes, sejas un žokļu ķirurģijas centrā. Šajā laika periodā tika konstatēti 7 % (n=30) pacienti, kas jaunāki par 18 g. un 93 % (n=380) pieaugušie no 18 g.v. Pēc dzimuma, līdz 18 g.v. sievietes 2% (n=7) un vīrieši 6% (n=23). Vecuma grupā 18 gadi un vecāki – 31 % (n=126) sievietes un 63 % ( n=254) vīrieši. Vidējais vecums vīriešu grupā 28.9, SD 12.1 gadi, sieviešu grupā 29.3, SD 11.3 ar intervālu 9 līdz 63 gadiem. Lielākais skaits vecuma grupā līdz 23 gadiem (n=68 pacienti), aiz tās seko grupa līdz 26 gadiem (n=44 pacienti). Viszemākais vecuma grupā virs 63 gadiem (n=1 pacients). 27 % (n=132) pacienti nelietoja alkoholu, 32% (n=112) lietoja alkoholu, un 40 % (n=166) - alkohola lietošanas statuss nav zināms. Cietušajiem 18 gadu un vecākiem (>= 18g.): 20% (N=81),tika ārstēti 2021. gadā, 39% (n=159) 2022. gadā un 34% (n=140) 2023. gadā, 93%(n=380) par trim gadiem. Ambulatori ārstētie - bija 13% (n=54) 2021. gadā, 26% (n=105) 2022. gadā un 22%(n=89) 2023. gadā, kopā 60%(n=248). Stacionētie gadījumi bija 7% (n=27) 2021. gadā, palielinoties līdz 13% (n=54)2022. gadā un 12%(n=51) 2023. gadā, kopā 32%. Katru gadu kopējie pacientu procenti bija 22% (n=92) 2021. gadā, 41% (n=170) 2022. gadā un 36% (n=148) 2023. gadā. Tikai vienā gadījumā tika fiksēta aizsargķiveres lietošana. Visvairāk konstatēta diagnoze S01.9 (sejas un galvas brūces neprecizējot lokalizāciju) 220 gadījumu. Sekojošā diagnoze S02.6 (apakšžokļa lūzums) – to daudzums fiksēts 71 gadījumā. S02.4 ( augšžokļa lūzums, vaiga kaula lūzums) – 58 gadījumos, S02.5 ( zoba lūzumi) – 50 gadījumi, S02.2 (deguna kaula lūzumi) – 47 gadījumu, S02.3 ( acs orbītas sienu lūzumi) – 37 gadījumu, S01.5(brūces mutes dobumā) – 35, S02.7 (multipli sejas kaulu lūzumi) – 12 gadījumu. S00 ( virspusēji bojājumi) – 27 gadījumu. Secinājumi: Sejas traumas, kas iegūtas elektroskūtera izmantošanas rezultātā, ir strauji pieaugušas. Riska faktori, kā alkohola lietošana, palielina smagāku traumu rašanos risku. Cietušie, kas bijuši alkohola reibumā ir guvuši vairāk apakšžokļa lūzumus un biežāk bija nepieciešams ārstēties stacionārā.

Electric scooters, increasingly popular in recent years as a form of micro-mobility in urban environments, have seen a rapid rise in usage facilitated by shared mobility services. However, this accessibility and popularity has also led to an increase in facial injuries. Objective of the Study: To retrospectively analyze patients registered at the Center for Oral and maxillofacial surgery at Pauls Stradiņš Clinical University Hospital (PSCUH) The study period ranges from January 1, 2021, to December 31, 2023, including patients from the age of 7 and adults above 18 years old. Data were obtained from medical records stored in the "Ārsta birojs" database of the PSCUH. Information included socio-demographic data, year, month of injury, alcohol intoxication data, helmet use, and data on medical assistance provided. Results: The study included 410 patients, 7% (n=30) of patients were under 18 y.o., while 93% (n=380) were adults above 18 y.o. Among those under 18 y.o., 2% (n=7) were female and 6% (n=23) were male. In the 18 years and older age group, 31% (n=126) were female and 63% (n=254) were male. The average age in the male group was 28.9 years, SD 12.1, and in the female group, it was 29.3 years, SD 11.3 with a range of 9 to 63 years. The highest number of patients fell into the age group up to 23 years (n=68 patients), followed by the group up to 26 years (n=44 patients). 27% (n=132) of patients did not consume alcohol, 32% (n=112) consumed alcohol, and in 40% (n=166) of cases, the alcohol consumption status is unknown.Among those aged 18 and older (>=18): 20% (81) were treated in 2021, 39% (159) in 2022 and 34% (140) in 2023, totaling 93% (380) over three years. Out of these, outpatient treatments accounted for 13% (54) in 2021, 26% (105) in 2022, and 22% (89) in 2023, totaling 60% (248). Hospitalized cases were 7% (27) in 2021, rising to 13% (54) in 2022 and 12% (51) in 2023, totaling 32%. The total percentage of patients treated each year was 22% (92) in 2021, 41% (170) in 2022, and 36% (148) in 2023. Helmet use was recorded in only one case over the three-year period. Most patients were diagnosed with S01.9 (unspecified facial and head injuries) in 220 cases. The following diagnosis, S02.6 (mandibular fracture), was recorded in 71 cases. S02.4 (maxillary fracture, zygomatic bone fracture) occurred in 58 cases, S02.5 (tooth fractures) in 50 cases, S02.2 (nasal bone fractures) in 47 cases, S02.3 (orbital wall fractures) in 37 cases, S01.5 (oral cavity injuries) in 35 cases, S02.7 (multiple facial bone fractures) in 12 cases, and S00 (superficial injuries) in 27 cases. Conclusion: Facial injuries resulting from electric scooter use have significantly increased. Risk factors such as alcohol consumption, age, increase the likelihood of more severe injuries. Patients who were intoxicated with alcohol suffered more mandibular fractures and were more likely to require hospitalization.
Maxillofacial trauma caused by E-Scooter
Keywords: Medicīna; elektriskais skrejritenis; e-skūteris; elektriskais skūters; ceļu satiksmes negadījums; galvaskausa un sejas traumas