Līderības un līdera-padotā mijiedarbības kvalitāte elektroniski atkarīgās sadalītās komandās. - Vilcāne, Laura (Latvijas Universitāte, 2022)
Mūsdienu uzņēmējdarbības vidē izplatītas ir sadalītās komandas, tajās pastāv augsts uzdevumu un elektroniskās atkarības līmenis, kas ietekmē līderību un līdera-padotā mijiedarbības kvalitāti. Mērķis ir uzlabot līderību un līdera-padotā mijiedarbību sadalītajās komandās, mazinot elektroniskās atkarības radīto plaisu, kas veidojusies digitālās transformācijas ietekmē pārrejot uz attālināto darbu. Pētījumā gūtie rezultāti norāda, ka informāciju tehnoloģiju uzņēmumā ATEA sadalītajās komandās pastāv augsta elektroniskā un uzdevumu savstarpējā atkarība, tomēr tā pagaidām būtiski neietekmē līdera-padotā attiecības. Lai gan kopējā situācija ir laba, ir atrasti vājie punkti un izstrādātas rekomendācijas kā uzlabot līderību un līdera-padotā mijiedarbību. Darba apjoms ir 101. lpp., tajā ir 13 attēli, 7 tabulas. Darbam pievienoti 10 pielikumi.

In today's business environment, distributed teams are common, with high levels of task interdependence and electronic dependence, which affects leadership and the quality of leader-member exchange. The aim is to improve leadership and leader-member exchange in distributed teams by reducing electronic dependence created by the digital transformation towards remote working. The results of the study indicate that there is a high level of electronic dependence and task interdependence in the distributed teams of ATEA, an IT company, but that this does not yet have a significant impact on the leader-member exchange. Although the overall situation is good, weaknesses have been identified and recommendations have been made to improve leadership and leader-member exchange. The paper is 101 pages long, contains 13 figures, 7 tables and 10 annexes.
Quality of leadership and leader-member exchange within electronically dependent distributed teams.
Keywords: Vadībzinātne; līderība; sadalītās komandas; attālinātais darbs; elektroniskā atkarība; līdera-padotā mijiedarbība