Harizmātiskā kustība Latvijas luterismā mūsdienās - Sarma, Liene (Latvijas Universitāte, 2006)
Harizmātiskā kustība Latvijas luterismā ir vēl neizpētīta parādība. Līdz šim ir bijušas tikai teoloģiskas diskusijas par un pret harizmātiski luteriskām draudzēm. Tāpēc šī darba mērķis bija noskaidrot no kurienes un kā Latvijas evaņģēliski luteriskajā Baznīcā ir atnākušas šīs harizmātiski teoloģiskās ievirzes. Šis pētījums pierāda tēzi, ka harizmātiskā kustība Latvijas luterismā ir ienākusi pateicoties globalizācijas procesiem, kas ir skāruši arī Latviju. Latvijas luterismā var iezīmēt divus harizmātiskus virzienus: 1)pentakostāli noskaņotie harizmāti. 2)Harizmātiskie luterāņi, kuri uzsver luteriskās teoloģijas un luteriskās Baznīcas svarīgumu savā un citu harizmātisko luterāņu teoloģiskajā pārliecībā. Luteriskās Baznīcas ietvaros ilgstoši darboties un pastāvēt var tikai tie mācītāji un darbinieki, kuri ir luteriskās teoloģijas piekritēji. Šajā darbā tika izpētīta harizmātiskās kustības rašanās ASV un tās izpausmes, un kādā secībā vēsturiski ir ienākušas harizmātiskās ievirzes un teoloģija luteriskajā Baznīcā.

The charismatic movement in Latvian Lutherism is as yet an unexplored phenomen. There have so far been merely theological discussions for and against the charismatic Lutheran parishes. Therefore the aim of this paper was to define the sources and ways of how these theological directions appeared in Latvia. This paper also tried to prove the thesis that the charismatic movement entered Latvian Lutherism via globalization processes. Two directions can be traced: 1)pentecostal charismatics. 2)Charismatic Lutherans who claim the importance of Lutheran theology and the Lutheran Church in their own as well as others’ theological views. The advorates of Lutheran theology – pastors and parish workers – can exist and be active exclusively within the frameworks of the Lutheran Church. This paper also researehed the beginning of the charismatic movement in the USA, its forms and historical order of appearance in the Lutheran Church.
The Charismatic Movement in Latvian Lutherism Today
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne