Plazmas bioķīmisko parametru korelatīvs izvērtējums sievietēm ar atšķirīgu relatīvo tauku masu - Juškova, Ļubova (Latvijas Universitāte, 2012)
Mana pētnieciskā darba mēķis bija izvērtēt plazmas lipīdu un glikozes saikni ar relatīvās tauku masas un viscerālo tauku daudzumu. Pētījumā piedalījās 30 personas- sievietes, vecumā no 18-27 gadiem. Ikvienai personai tika noteikts adipozitātes indekss, relatīvais viscerālais taukaudu daudzums, izvērtēts ķermeņa svars un zemādas taukaudu izvietojums. Šo parametru noteikšanai un izvērtēšanai izmantoja auguma un svara noteikšanu, vidukļa-gurnu apkārtmēru attiecības noteikšanu, adipozitātes indeksa aprēķinu, sagitālā abdominālā diametra mērījumus. Pētījuma dalībniecēm tika aprēķināts ķermeņa masas indekss un pēc šī kritērija visas pētījuma dalībnieces tika iedalītas trijās grupās: pazemināta svara grupā, normāla svara grupā un grupā ar aptaukošanās pazīmēm. Visi darbā apskatītie parametri tika analizēti apkopotā veidā pa grupām. Visām dalībniecēm tika noteiktas plazmas lipīdu un glikozes saikne ar relatīvās tauku masas un viscerālo tauku daudzumu. Iegūtie rezultāti liecina, ka pieaugšām, praktiski veselām jaunietēm (bez dislipidēmijas pazīmēm) plazmas glikozes un lipīdu homeostāze nav atkarīga no relatīvās tauku masas un viscerālo tauku lieluma. Atslēgas vārdi: relatīvā tauku masa, viscerālie tauki, plazmas lipīdi, plazmas glikoze.

The aim of the investigation was to find out the correlation between plasma lipids and glycose with body fat mass and visceral fat quantity. In the investigation took part 30 persons (women) in the aged from 18-27. In the investigation for everyone person were find out the body adiposity index, relative visceral fat quantity, was evaluate body mass and body fat distribution. To define these parameters it was estimeted body height and weight, waist–hip ratio, body adiposity index was calculated, sagittal abdominal diametr was measured. Body mass index was calculated and by these criteria all investigated persons were devided for three groups: low mass, normal mass and obesity marks. For all persons were defined plasma lipids and glycose correlation with body fat and visceral fat quantity. The results show that in the healthy young women (with no signs of dyslipidaemia) plasma glucose and lipid homeostasis does not depend on the relative fat mass and visceral fat amount. Keywords: body fat mass, visceral fat, plasma lipids, plasma glycose.
Assessment of plasma biochemical parameters in women with different body fat mass
Keywords: Farmācija