Ezera sateces baseina tipa ietekme uz dzīvsudraba saturu asaros - Čilipāns, Raitis (Latvijas Universitāte, 2018)
Raita Čilipāna maģistra darbs “Ezera sateces baseina tipa ietekme uz dzīvsudraba saturu asaros”. Maģistra darba mērķis ir izvērtēt ezera sateces baseina ietekmi uz dzīvsudraba saturu asaros. Maģistra darbā tika kvantitatīvi noteikts dzīvsudraba saturs Liepājas ezera, Ķīšezera, Burtnieka un Alūksnes ezerā mītošajos asaru muskuļaudos, izmantojot atomu absorbcijas spektrometrijas metodes. Literatūras apskatā ir apkopota informācija par dzīvsudraba ietekmi uz cilvēka organismu, galvenajiem dzīvsudraba dabiskās emisijas un antropogēnās emisijas avotiem. Veikta pētījumā apskatīto ezeru aprakstu izveide, aprakstot to sateces baseinā esošos potenciālos piesārņotājus un tā struktūru. Atslēgas vārdi: Dzīvsudrabs, asaris, Ķīšezers, Burtnieks, Alūksnes ezers, Liepājas ezers, ezera sateces baseins

Raitis Čilipān`s the title of master work thesis "The impact of the type of lake catchment on the mercury content in perche." Master thesis aims to assess the The impact of the type of lake catchment on the mercury content in perche. The content of mercury was quantified in the master's thesis using atomic absorption spectrometry methods on the muscle tissues of perch found in the following lakes: Liepāja, Ķīšezers, Burtnieks and Alūksne. The literature review summarizes the effects of mercury on the human body, the main sources of natural mercury emissions and anthropogenic emissions. The description of the lakes researched in this study outlines the potential contaminants in the catchment area and its structure. Keywords: Mercury, perche, Ķīšezers, Burtnieks, Alūksnes ezers, Liepājas ezers, lake catchment
The impact of the type of lake catchment on the mercury content in perche
Keywords: Vides zinātne; Dzīvsudrabs; asaris; Ķīšezers; Burtnieks; Liepājas ezers