Kardioķirurģisku pacientu līdzestība antikoagulantu lietošanā - Varsegova, Sintija (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma - kardioķirurģisku pacientu līdzestība antikoagulantu lietošanā. Sirds un asinsvadu saslimšanas ir biežākais nāves cēlonis Latvijā. Katru gadu Latvijā veic līdz 1200 sirds operācijām. Otra biežākā operācija ir vārstuļu protezēšana pēc kuras pacientiem ir visa mūža garumā jālieto antikoagulanti, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai pacients būtu pietiekami zinošs un līdzestīgs antikoagulantu terapijas laikā. Darba mērķis ir noskaidrot kardioķirurģisku pacientu līdzestību un to ietekmējošos faktorus antikoagulantu lietošanā. Pētniecības uzdevumi - izpētīt pieejamo jaunāko zinātnisko literatūru un interneta resursus par pacientu līdzestību, antikoagulantu nepieciešamību pēc kardioķirurģiskām operācijām, pētījuma koncepcija – Kalistas Rojas adaptācijas teorija, veikt pētījumu, veikt anketās iegūto datu apkopujumu un analīzi, izdarīt secinājumus, izstrādāt ieteikumus kardioķirurģiskiem pacientiem antikoagulantu lietošanā. Izvirzītā hipotēze – kardioķirurģisku pacientu līdzestība antikoagulantu lietošanā ir zema. Pētniecības instruments ir anketa, pētniecības metode – kvantitatīvā. Pētījuma rezultāti liecina, ka darba mērķis ir sasniegts un izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies. Veicot datu analīzi tika secināts, ka galvenais faktors, kas ietekmē pacientu līdzestību ir bailes no antikoagulantu pārdozēšanas un asiņošanas riska. Pieaugot respondentu vecumam līdzestība samazinās. Bakalaura darba izstrādāšanai tika izmantoti 30 literatūras avoti.

The subject of the Bachelor’s paper is Cardio surgical patient adherence in anti-coagulant use. Cardiovascular disease is the most common cause of death in Latvia. Each year, the Latvia carry out up to 1,200 heart operations. The second most common surgery is valve replacment after which patients will need to use anti-coagulants for the rest of their lives, so it is very important that the patient is sufficiently knowledgeable and adherent in anticoagulant therapy. The objective of the Paper is to determine cardio surgical patients adherence and the factors influencing the use of anti-coagulants. Research tasks - explore the latest available scientific literature and internet resources for patient adherence, the need for anti-coagulation after cardiac surgery, research concept – Callista Roy’s adaptation theory, carry out a study, carry out data analysis, draw conclusions, develop recommendations for cardio surgical patients. The elaborated hypothesis - cardio surgical patient’s medical adherence in anti-coagulant use is low. Research tool is a questionnaire, research method - quantitative. The results of the research prove that the objective of the Paper has been achieved and that the elaborated hypothesis has been confirmed. It was concluded that the main factor affecting patient adherence is the fear of anti-coagulant overdose and bleeding risk. With increasing age of the respondents' compliance decreases. In order to elaborate the Bachelor’s Paper, 30 sources of scientific literature have been used.
Cardio Surgical Patient Adherence in Anti-coagulant Use
Keywords: Medicīna; līdzestība; antikoagulanti; kardioķirurģija; pacients; ārstēšana