Vientulības izjūtas un uztvertā sociālā atbalsta izmaiņas pēc interakcijas ar mākslīgā intelekta sarunbotu vai atbalsta personām - Veigure, Arta (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot komunikācijas ar mākslīgā intelekta sarunbotu vai atbalsta personām saistību ar vientulības izjūtu un uztverto sociālo atbalstu. Pētījumā piedalījās 149 dalībnieki trīs grupās (eksperimentālā grupa Nr. 1 n = 44 un Nr. 2 n = 52, kontrolgrupa n = 53). Eksperimentālās grupas divas nedēļas komunicēja ar sarunbotu vai atbalsta personām; kontrolgrupai uzdevums netika dots. Datu ieguvei izmantota Vientulības skala (UCLA Loneliness Scale (Version 3)) un Uztvertā sociālā atbalsta daudzdimensionālā skala (Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS)). Vientulības samazinājums bija statistiski nozīmīgs abās eksperimentālajās grupās. Uztvertais sociālais atbalsts statistiski nozīmīgi pieauga tikai grupā, kas komunicēja ar atbalsta personām, un šajā grupā vientulībā konstatētas būtiskākas izmaiņas nekā kontrolgrupā. Šajā pašā grupā jaunākiem dalībniekiem vientulība samazinājās izteiktāk. Atslēgas vārdi: sarunbots, atbalsta personas, vientulība, uztvertais sociālais atbalsts

The aim of this research was to explore the relationship between communication with an artificial intelligence chatbot or support persons and the sense of loneliness and perceived social support. 149 participants in three groups participated in the study (experimental group 1, n = 44 and 2, n = 52, control group n = 53). The experimental groups communicated with chatbot or support persons for two weeks; no task was given to the control group. UCLA Loneliness Scale (Version 3) and Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS) have been used for data acquisition. The decrease in loneliness was statistically significant in both experimental groups. Perceived social support increased statistically significantly only in the group communicating with support persons, and in this group more significant changes were observed in loneliness than in the control group. In the same group, for younger participants, loneliness decreased more pronounced. Keywords: chatbot, support persons, loneliness, perceived social support
Changes in loneliness and perceived social support following interaction with an artificial intelligence chatbot or support persons
Keywords: Psiholoģija; sarunbots; atbalsta personas; vientulība; uztvertais sociālais atbalsts