Personības iezīmes un iesaistīšanās aktivitātēs, kā prognozējošie faktori apmierinātībai ar dzīvi Latvijas iedzīvotājiem virs 50 gadiem - Čama, Elīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba “Personības iezīmes un iesaistīšanās aktivitātēs, kā prognozējošie faktori Latvijas iedzīvotājiem virs 50 gadiem” mērķis ir noskaidrot vai (un ja jā, tad kā) personības iezīmes un iesaistīšanās aktivitātēs prognozē apmierinātību ar dzīvi. Balstoties uz maģistra darba ietvaros veikto pētījumu, kur izmantoti primārie dati no SHARE projekta (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (pētījums par veselību, novecošanos un pensionēšanos Eiropā)), pētnieciskais darbs izstrādāts balstoties uz personības iezīmju, aktivitātes un apmierinātību ar dzīvi konceptiem. Ņemot vērā pētījuma izvirzīto mērķi, noskaidrot vai (un ja jā, tad kā) personības iezīmes un iesaistīšanās aktivitātēs prognozē apmierinātību ar dzīvi, tika izvirzīti divi pētījuma jautājumi: (1) Vai pastāv saistība starp personības iezīmēm, iesaistīšanos aktivitātēs un apmierinātībā ar dzīvi? (2) Kā personības iezīmes un iesaistīšanās aktivitātēs prognozē apmierinātību ar dzīvi? Kopumā pētījumā no Latvijas izlases, tika atlasīti 1479 respondenti (36,8% (545) vīrieši, 63,2% (934) sievietes), kas komunicē latviešu valodā, vecumā virs 50 gadiem (M=66,58, SD=11,21), ar pastāvīgu dzīvesvietu Latvijas teritorijā. Pētījumā iegūtie rezultāti norāda, ka apmierinātību ar dzīvi prognozē tādās personības iezīmes, kā neirotisms, apzinīgums, atvērtība pieredzei un labvēlīgums. Savukārt no piedāvātiem aktivitāšu veidiem prognozējošas ietekmes uz apmierinātību ar dzīvi ir aktivitātei, kas saistīta ar iesaistīšanās brīvprātīgā / labdarības darbā. Secinājumi: pastāv saistības starp personības iezīmēm, iesaistīšanos aktivitātēs un apmierinātībā ar dzīvi. Apmierinātību ar dzīvi spēj prognozēt tādas personības iezīmes kā neirotisms, apzinīgums, atvērtība pieredzei un labvēlīgums. Savukārt, no aktivitāšu veidiem, vislabāk apmierinātību ar dzīvi prognozē iesaistīšanās brīvprātīgā / labdarības darbā. Rezultātu praktiskais pielietojums: zinot personības iezīmes un iesaistīšanos aktivitātēs, kā prognozējošie faktori apmierinātībai ar dzīvi Latvijas iedzīvotājiem virs 50 gadiem, iespējams, ļaus prognozēt, ar kādām personības iezīmēm un kādās no piedāvātajām aktivitātēm, ņems dalību tie, kuri šobrīd nav sasnieguši 50 gadus.

The aim of Master's thesis “Personality traits and engagement in activities as predictive factors for Latvians over 50 years old” is to find out (and if yes, how) personality traits and involvement in activities predict life satisfaction. Based on a Master's thesis using primary data from the SHARE project (Survey of Health, Aging, and Retirement in Europe), research work is based on personality traits, activities, and satisfaction with life concepts. Taking into account the aim of the research, to find out (and if yes, how) personality traits and involvement in activities predict life satisfaction, two research questions were raised: (1) Is there a connection between personality traits, engagement in activities and satisfaction with life? (2) How do personality traits and involvement in activities predict life satisfaction? In total, 1479 respondents (36.8% (545) men, 63.2% (934) women) were selected from the Latvian sample, communicating in Latvian, over 50 years old (M=66,58, SD=11,21), with permanent residence in the territory of Latvia. The results of the study show that life satisfaction is predicted by personality traits such as neuroticism, consciousness, openness to experience and agreeableness. On the other hand, the types of activities offered predict the impact on life satisfaction by engaging in volunteering/charity work. Conclusions: there is a relationship between personality traits, engagement in activities and satisfaction with life. Personality traits such as neuroticism, consciousness, openness to experience, and agreeableness can predict life satisfaction. On the other hand, from the types of activities, the best satisfaction with life is predicted by engaging in volunteer/charity work. Practical application of results: knowing the personality traits and engagement in activities, as predictive factors for life satisfaction for Latvians over 50 years, will probably predict which personality traits and some of the offered activities will be taken by those who have not reached 50 years of age.
Personality traits and engagement in activities as predictors for life satisfaction in Latvian residents over 50 years
Keywords: Psiholoģija; personība; personības iezīmes; aktivitāte; apmierinātība ar dzīvi