Pret nacionālajām minoritātēm vērstie likumpārkāpumi un to novēršanas problēmas policijas darbībā - Treļs, Ēriks (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījumā „Pret nacionālajām minoritātēm vērstie likumpārkāpumi un to novēršanas problēmas policijas darbībā” tiek analizēts jautājums par nacionālo minoritāšu tiesībām, parādīts šo tiesību attīstības process Latvijas Republikas teritorijā; izskatīti starptautiskie un reģionālie dokumenti, spēkā esošie un arī jau atceltie Latvijas Republikas likumi, tika veikts minēto dokumentu salīdzinājums un piemērošanas prakses analīze; izpētīts nacionālo minoritāšu tiesību aizsardzības mehānisms kā Latvijas Republikā, tā arī citās Eiropas Savienības valstīs; izskatīti ieteikumi un rekomendācijas par policijas darbību daudznacionālā sabiedrībā, kurus izstrādājis Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Augstais komisārs nacionālo minoritāšu jautājumos, Eiropas Komisija pret rasismu un neiecietību, kā arī aplūkoti Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumi; noteikta policijas loma nacionālo minoritāšu tiesību aizsardzības īstenošanā; piedāvāti konstatēto nepilnību un noskaidroto problēmjautājumu iespējamie risinājumi. Izmeklējot incidentus, kas saistīti ar vardarbību, valsts institūcijām tiek uzlikti papildu pienākumi atmaskot jebkuru rasistisko motivāciju un noskaidrot, vai etniskais naids vai aizspriedumi ir ietekmējuši notikumus. Neskatoties uz panākumiem, kas novērojami pēdējos gados Latvijā, naida noziegumu identificēšanā un izmeklēšanā joprojām ir nepieciešamība pēc saskaņotām un mērķtiecīgām darbībām no tiesībsargājošo iestāžu puses. Pētījumā tiek piedāvātas praktiskās metodes, lai uzlabotu policijas preventīvo darbību to likumpārkāpumu novēršanā, kas vērsti pret nacionālo minoritāšu pārstāvjiem. Atslēgas vārdi: policijas darbība, naida noziegumi, likumpārkāpumu novēršana, nacionālās minoritātes.

In research “Violations committed against national minorities and their prevention difficulties in police activities” the essence of national minorities was analysed, the process of its development in Latvian Republic was shown; several international and regional documents connected with the research, current and declined law of Latvian Republic were inquired; the comparison of mentioned documents & practice was made; the mechanism of national minorities protection was investigated in Latvian Republic and also in other countries of the European Union; suggestions and recommendations are considered about policing in multinational society, which have been developed by the High Commissioner on National Minorities of the Organization for Security and Co-operation in Europe, the European Commission against Racism and Intolerance and the Council of Europe, as well as the decisions of the European Court of Human Rights; were shown the role of the police in the matter of the protection of national minorities, problems associated with the rights of national minorities were pointed out and solution to those problems were provided. When investigating violent incidents, state authorities have the additional duty to take all reasonable steps to unmask any racist motive and to establish whether ethnic hatred or prejudice may have played a role in the events. Despite progress in recent years, which has resulted in a greater awareness among police in Latvia about the specific nature of hate crimes, there remains a strong need for a concerted and sustained effort in capacity building of law enforcement, the prosecution and the judiciary. This research provides practical methods for improving preventive police work in stopping the offences against individuals of national minorities. Key words: police activity, hate crimes, crime prevention, national minorities.
Violations committed against national minorities and their prevention difficulties in police activities
Keywords: Juridiskā zinātne; Law; policijas darbība; naida noziegumi; likumpārkāpumu novēršana; police activity; hate crimes