Alūzijas K. S. Luisa darbos „Nārnijas hronika” - Zabavina, Natālija (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbs ir veltīts alūzijām K. S. Lūisa „Nārnijas hronikās”. Pētījuma mērķis ir atklāt, kādiem nolūkiem alūzijas uz dažādiem avotiem ir izmantotas šajās grāmatās, un noteikt, vai pārējo avotu ietekme ir tikpat nozīmīga kā kristietības ietekme. Ģenētisko un tipoloģisko līdzību analīzes metode tika pielietota. Hintena, Dauninga, Vorda un citu pētnieku darbi tika izskatīti. Alūzijas uz kristietību, K. S. Lūisa dzīvi, mitoloģiju, literatūru un viduslaiku kultūru tika atrastas, un to funkcijas (piem., darbošanās kā personāžu un sižeta pamats) tika noteiktas. Tika secināts, ka, analizēti atsevišķi, pārējie avoti neietekmē „Nārnijas hronikas” tikpat dziļi kā kristietība, tomēr to kopēja ietekme ir tikpat nozīmīga.

This research is devoted to allusions in The Chronicles of Narnia by C. S. Lewis. The aim is to find out which purposes the allusions to different sources serve in these novels, and to determine if other sources have an impact as prominent as Christianity does. The method was the analysis of genetic and typological relations. The works of such researchers as Hinten, Downing, and Ward were consulted. Allusions to Christianity, the life of C. S. Lewis, mythology, literature, and medieval culture were found, and their functions (e.g. being the basis for the characters and the plot) were determined. It was concluded that while the influence of other sources separately is not equal to that of Christianity, together they represent a background no less significant.
Allusions in The Chronicles of Narnia by C. S. Lewis
Keywords: Valodniecība; „Nārnijas hronikas”; alūzija; alegorija; intertekstualitāte