Bezreliģiskās kristietības jēdziens Dītriha Bonhēfera teoloģijā - Putnis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba mērķis ir izpētīt Dītriha Bonhēfera jēdzienu bezreliģiskā kristietība. Darba izstrādē tika izmantota Bonhēfera korespondence no cietuma, kurā autors cenšas rast atbildes uz jautājumiem par to, kā Kristus var būt Kungs nereliģiskiem cilvēkiem? Vai eksistē bezreliģiska kristietība? Ko nozīmē Baznīca, kopiena, sprediķis, liturģija, kristīga dzīve bezreliģiskā pasaulē? Kā var runāt par Dievu bez reliģijas un kā var runāt par Dievu pasaulīgā valodā? Ko mums šodien nozīmē kristietība un ko mums nozīmē Kristus? Darba gaitā noskaidrojās, ka Bonhēfers runā par pasauli, kas kļuvusi pilngadīga, kas ir atmetusi reliģiju. Pilngadīgā pasaule ir iemācījusies dzīvot bez Dieva. Dītrihs Bonhēfers raksta, ka ir nepieciešama jauna valoda, iespējams, pilnīgi nereliģiska. Darba gaitā tika noskaidrots, ka pašam autoram jēdziens bezreliģiskā kristietība nebija pilnībā izstrādāts, turklāt arī atbildes uz uzstādītajiem jautājumiem pilnībā netika dotas. Atslēgvārdi: Dītrihs Bonhēfers, bezreliģiskā kristietība, pieaugusī pasaule, pasaulīgums. .

Religionless Christianity in the Theology of Dietrich Bonhoeffer The main aim of this work is to analize the concept religionless Christianity in the Theology of Dietrich Bonhoeffer. This work is based on Bonhoeffers letters from prison - where author is trying to answer such questions as how can Jesus Christ become the Lord for religionless people? Are there religionless Christians? What does church, a community, a sermon, a liturgy, a Christian life mean in a religionless world? How can people speak about God without religion and how it is possible to speak in a secular way about God? What does Christianity and Christ mean for people today? This work reveals that Bonhoeffer speaks about the world, which has become of age, and learned to live not only without religion but also without God. Bonhoeffer writes that nowadays there is a need for a new language – which might be totally religeonless. As a result it was revealed that the concept religionless Christianity was not fully developed by the author, as well as the answers to authors questions were not fully answered. Keywords: Dietrich Bonhoeffer, religionless Christianity, world come of age, worldliness.
Religionless Christianity in the Theology of Dietrich Bonhoeffer
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne