Iedzimtu hiperholesterinēmiju izraisošo mutāciju noskaidrošana Latvijas populācijā - Silava, Daira (Latvijas Universitāte, 2015)
Iedzimta hiperholesterinēmija (IH) ir nopietna ģenētiskā slimība, kurai raksturīgs paaugstināts zema blīvuma lipoproteīnu holesterīna daudzums asinīs. IH ir riska faktors sirds-asinsvadu slimībām. Šīs slimības cēlonis visbiežāk ir mutācijas četros gēnos – LDLR, APOB, PCSK9 un LDLRAP1. Darba mērķis bija noskaidrot IH fenotipu izraisošās mutācijas četros gēnos Latvijas populācijā, izmantojot liela apjoma paralēlās sekvenēšanas metodi. Darbā tika analizētas mutācijas 98 pacientos, kuriem ir aizdomas par IH. Ģenētisko variāciju noteikšanai tika izmantota jaunās paaudzes pusvadītāja sekvenēšanas metode. Rezultātā tika atrastas 97 dažādas nomaiņas, vairums no kurām ir APOB un LDLR gēnos, bet vismazāk LDLRAP1 gēnā. IH diagnoze tika apstiprināta septiņiem pacientiem (7,1 %).

Familial Hypercholesterolemia (FH) is a serious disorder, that is characterized by high low density lipoprotein cholesterol levels in the blood. FH is a risk factor for cardiovascular diseases. It is mainly caused by mutations in four genes – LDLR, APOB, PCSK9 and LDLRAP1. The aim of the study was to use massive parallel sequencing method to determine the FH phenotype-causing mutations in four genes in Latvian population. During the research mutations in 98 patiens with suspected FH were analyzed. Next generation semiconductor sequencing method was used to determine genetic variations. In total 97 variants were found, most of wich where in APOB and LDLR gene, but in LDLRAP1 gene where the least number of all variants. FH diagnosis was confirmed in seven patients (7,1 %).
Identification of familial hypercholesterolemia causing mutations in a Latvian population
Keywords: Bioloģija; Iedzimta hiperholesterinēmija; pusvadītāja sekvenēšana; LDLR; APOB; PCSK9