Iedzīvotāju vajadzības un resursi kā priekšnoteikumi kopienas attīstībai - Krasovska, Marita (Latvijas Universitāte, 2009)
Diplomdarba tēma ir „Iedzīvotāju vajadzības un resursi kā priekšnoteikumi kopienas attīstībai”. Diplomdarba tēmas izvēli ietekmēja tas, ka autores piedalījās Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta (SPPI) organizētajā pētījumā „Pilsētas un reģionu ilgtspējīga attīstība”, kura ietvaros tika pētīta Alūksnes pilsētas attīstība. Autores diplomdarbam izvirzīja mērķi – pētīt Alūksnes iedzīvotāju vajadzības un resursus kā priekšnoteikumus kopienas attīstībai. Lai sasniegtu mērķi, ir izvirzīti uzdevumi to sasniegšanai: analizēt kopienas jēdzienu sociālajā darbā, analizēt kopienas attīstību kā vienu no sociālā darba kopienas stratēģijām, teorētiski analizēt vajadzības kopienas kontekstā, teorētiski analizēt kopienas resursus, izstrādāt Alūksnes kopienas šķēlumu, kā arī pētīt Alūksnes iedzīvotāju viedokli par vajadzībām, resursiem un kopienas attīstību. Autores savā darbā apskata kopienas attīstību kā vienu no kopienas darba stratēģijām, skaidro vajadzību un resursu definējumu sociālajā darbā, apraksta sociālos pakalpojumus, kā arī iepazīstas ar nevalstisko organizāciju lomu sociālo pakalpojumu nodrošināšanā. Empīriskā pētījuma veikšanai autores izmanto divas pētījuma metodes, kas ir daļēji strukturēta intervija un anketēšana. Intervijas ir veiktas ar vairākiem ekspertiem - pilsētas Domes priekšsēdētāju, sociālo darbinieci, deputātu sociālajos jautājumos u.c. Galvenie priekšnoteikumi kopienas attīstībai Alūksnē ir nepieciešamība paplašināt sociālos pakalpojumus, attīstīt darba tirgu, aktīvāk iesaistīt kopienu savu vajadzību noteikšanā un apmierināšanā, kā arī uzlabot komunikāciju starp iedzīvotājiem un pašvaldības pārstāvjiem. Atslēgvārdi: kopiena, kopienas attīstība, kopienas šķēlums, sociālie pakalpojumi, vajadzības, resursi, iedzīvotāju līdzdalība.

A theme of this diploma work is “Human needs and resources as preconditions for community development". Choice of diploma work theme is influenced by fact, that authors have taken part in the research “Longterm development possibilities in towns and regions”, within Aluksne town, organized by the Social and political research institute of University of Latvia. The target of diploma work is to find out human needs and resources in Aluksne as preconditions for community development. To achieve a raised target, the tasks are advanced: to analyze definition of community in social work, to analyze community development as one of the strategies of social work in community, to analyze human needs and resources in the abstract, to work out community split, and to research human position about needs and resources and community development. Authors at their work survey the activities of community development as one of the strategies of community work, explain definitions of human needs and resources in social work, describe social services and nongovernmental organizations as providers for social services. For accomplishing the empirical research, authors use partly structured interviews and questionnaire. Interviews are performed with chairman of Aluksne council, social worker, deputy for social questions etc. Preconditions for community development are – necessity to extend social services in Aluksne, to develop labor market, to involve inhabitants in determination and satisfaction of their needs and also to enhance communication between population and government. Keywords: community, community development, community split, social services, human needs, resources, human participation.
Human needs and resources as preconditions for community development
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija