Eiropas Savienības un Latvijas pilsoņu ģimenes locekļu ieceļošana Eiropas Kopienu Tiesas spriedumu kontekstā - Groza, Gatis (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darba autors savā darbā „Eiropas Savienības un Latvijas pilsoņu ģimenes locekļu ieceļošana Eiropas Kopienu Tiesas spriedumu kontekstā” analizē ģimeņu apvienošanos gan no sabiedrības, gan indivīda skatu punktiem, tādā veidā atklājot un analizējot šī jautājuma pretrunas. Darbā tiek vēsturiski izsekots Eiropas Savienības ģimeņu apvienošanās regulējuma dažādiem posmiem, kurus iezīmē Eiropas Kopienu Tiesas spriedumi. Kopā darbā tiek analizēti četri Eiropas Kopienu Tiesas spriedumi, kuri būtiski ietekmēja Eiropas Savienības un tās dalībvalstu kompetences sadalījumu ģimeņu apvienošanās jomā. Visbeidzot darbā tiek analizēts, vai Latvija ir pārņēmusi Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa direktīvu 2004/38/EK Par Savienības pilsoņu un viņu ģimenes locekļu tiesībām brīvi pārvietoties un uzturēties dalībvalstu teritorijā atbilstoši Eiropas Kopienu Tiesas spriedumos paustajām atziņām. Nobeigumā maģistra darba autors secina, ka Latvijas nacionālās tiesību normas direktīvas 2004/38/EK garantijas attiecina tikai uz citu Eiropas Savienības pilsoņu ģimenes locekļu ieceļošanu un uzturēšanos Latvijā, bet neattiecas uz ģimenes locekļu ieceļošanu gadījumos, kad Latvijas pilsonis ir izmantojis brīvas pārvietošanās tiesības. Šāda situācija neatbilst Eiropas Kopienu Tiesas dotajai interpretācijai šajā jautājumā, tādēļ būtu nepieciešams veikt izmaiņas Latvijas normatīvajos aktos imigrācijas jomā.

The author in his Master`s thesis „Immigration of family members of the European Union and Latvia`s citizens in the context of judgements of the Court of Justice of the European Communities” analyzes family reunion from the perspective of society as well as individual, thereby revealing existing contradictions in this issue. In the thesis it’s been viewed historically what are the stages in the family reunion legal regulation which have been mentioned in the judgements of the Court of Justice of the European Communities. There are four judgements that significantly influenced the division of competences between Community legislation and national legislation in the area of family reunion. Moreover, the author has examined whether Latvia has transposed Directive 2004/38/EC of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 on the right of citizens of the Union and their family members to move and reside freely within the territory of the Member States according to conclusion of judgements of the Court of Justice of the European Communities. In conclusion, the author of the Master`s thesis has stated that legislation in Latvia fails to transpose the provisions of the Directive 2004/38/EC correctly. As a result of that, national legislation provides the right to move and reside freely to Latvia for family members of the Union citizen except Latvia’s citizen who have exercised a right of free movement. Currently national legislation is incompatible with Directive 2004/38/EC and with conclusion of judgements of The Court of Justice of the European Communities; therefore, it would be necessary to adopt amendments in the national immigration legislation.
The current problems regarding the entry of family members of the citizens of the European Union in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne