Emocionālās intelekta un depresijas saistība vecumposmā no 18 - 30 un 50 - 60 gadiem. - Kraule-Štolce, Mairita (Latvijas Universitāte, 2008)
Rezumējums Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv emocionālā intelekta saistība ar depresijas līmeni pieaugušiem indivīdiem vecumposmā no 18 – 30 gadiem un 50 – 60 gadiem. Tika sagaidīts, ka augsts emocionālais intelekts attiecīgi noteiks zemāku depresijas līmeni abās vecumgrupās. Tika izvirzīts arī pētījuma jautājums, vai emocionālā intelekta un depresijas līmenis nozīmīgi atšķirsies abās vecumgrupās. Dalībnieki tika atlasīti pēc dzimuma (50 vīrieši un 50 sievietes abās izlasēs) un vecuma (18 – 30-gadīgu cilvēku grupā M=24,4 gadi, 50 – 60-gadīgu cilvēku grupā M=56,7 gadi), kā arī izglītības līmeņa (jaunākajā izlasē 80 % bija ar augstāko/nepabeigtu augstāko izglītību, 20 % ar vidējo/vidējo speciālo izglītību, vecākajā attiecīgi – 72 % un 28 %). Respondenti aizpildīja Bar-Ona Emocionālā Intelekta aptauju (EQ-i) (The Emotional Quotient Inventory, Bar-On, 1997, 1999) un Beka Depresijas aptauju (Beck depression inventory – BDI ( Beck, Steer, & Brown, 1996). Aptaujas anketas tika ievāktas individuāli, arī ar interneta starpniecību. Respondenti tika informēti par ievākto datu anonimitāti. Pēc rezultātu apkopošanas tika konstatēts, ka pastāv statistiski nozīmīgas sakarības starp emocionālā intelekta un depresijas rādītājiem abās izlasēs. Abās vecumgrupās sakarība ir pretēja, negatīva, attiecīgi jaunākajā (r= - 0,62; p<0.01), un arī vecākajā vecumgrupā (r= - 0,43; p<0,01). Nepastāv nozīmīgas atšķirības starp emocionālā intelekta rādītājiem abām vecumgrupām (t= - 1,14; p>0,05), izņemot Realitātes pārbaudes skalu (t= - 3,59; p<0,01). Pastāv statistiski nozīmīgas depresijas līmeņa atšķirības dažādās vecumgrupās (t= - 3,60; p<0,01), kur 50 – 60-gadīgajā izlasē depresijas līmenis ir nozīmīgi augstāks. Pētījuma rezultātus varēja ietekmēt arī konkrēto grupu specifiskās iezīmes, kā arī kultūrvides faktori. Atslēgas vārdi: emocionālais intelekts, depresija, vecumposmi.

The research objective was to find out whether there is a correlation between emotional intelligence and a depression level of adult individuals aged 18-30 and 50-60. It was expected that high emotional intelligence respectively will define lower depression level in the both age groups. The research question was stated as well whether emotional intelligence and depression level would differ significantly in the both age groups. Participants were selected by sex (50 men and 50 women in both groups) and age (18 – 30-year old people group M=24.4 years, 50 – 60-year old group M=56.7 years), as well as education level (in the younger group 80 % were with higher education/university students, 20 % with secondary/vocational education, in the older group respectively – 72 % and 28 %). Respondents filled in the Emotional Quotient Inventory, Bar-On, 1997, 1999, and Beck depression inventory – BDI ( Beck, Steer, & Brown, 1996). Questionnaire forms were collected individually, through Internet as well. Respondents were informed about anonymity of the gathered data. After summarization of results it was stated that statistically significant correlations exist between emotional intelligence and deppression figures in the both groups. In the both groups correlation is opposite, negative; respectively in the younger group (r= - 0,62; p<0.01), and in the older age group (r= - 0,43; p<0,01). There are no significant differences between emotional intelligence figures for both age groups (t= - 1,14; p>0,05), except for Reality control scale (t= - 3,59; p<0,01). Statistically significant depression level differences exist in different age groups (t= - 3,60; p<0,01), where in the 50 – 60-old group the depression level is considerably higher. The research results could have been influenced also by specific features of each group, as well as culture environment factors. Key words: emotional intelligence, depression, age group.
Emotional intelligence and depresion in 18 - 30 and 50 - 60.
Keywords: Psiholoģija