5-7 gadus vecu bērnu radošuma izprausmes rokdarbu nodarbībās - Saļzirina, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba tēma ir “5-7 gadus vecu bērnu radošuma izpausmes rokdarbu nodarbībās”. Darba autore 3. kursa studente Jūlija Saļzirina Pētījuma objekts - pedagoģiskais process pirmsskolā. Pētījuma priekšmets radošuma attīstība rokdarbos 5-7 gadīgiem bērniem. Pētījuma mērķis ir teorētiski izzināt un praktiski izpētīt radošuma attīstības sekmēšanas iespējas rokdarbos 5-7 gadīgiem bērniem. Pētījuma jautājums: kā var sekmēt radošuma attīstību 5-7 gadīgiem bērniem rokdarbos ? Pētījuma uzdevumi: 1.Analizēt teorētiskās atziņas par radošuma attīstību rokdarbos 5-7 gadīgiem bērniem. 2.Veikt empīrisko pētījumu par radošuma sekmēšanas iespējām rokdarbos. Kvalifikācijas darba pētījuma metodes. 1.Teorētiska pētījuma metode. 2.Empīriskās metodes – novērošanā, vērtēšanā, sarunas. Kvalifikācijas darba pirmā daļā ir izskatīts un definēts radošuma jēdziens, aprakstītas 5-7 gadus vecu bērnu radošuma īpatnības, izskatīts jautājums par to, kā rokdarbi aktivizē un virza bērnu attīstību, kā arī aprakstīts un analizēts mācību metožu izklāsts. Kvalifikācijas darba otrā daļā aprakstītas un analizētas autores rokdarbu nodarbības ar bērniem. Autore novēroja, vērtēja un analizēja katra bērna sasniegumus. Ir secināts, ka rokdarbi attīsta iemaņas un prasmes praktiskajā darbībā, izmantojot dažādus materiālus un priekšmetus, kas, savukārt sekmē bērnu vispusīgu attīstību un radošumu. Pētījumu bāze ir Rīgas pirmsskolas izglītības iestāde "X". Pētījumā piedalās 5-7. gadu vecu bērnu grupa. Atslēgas vārdi: radošums, radošuma izpausmes, radošuma attīstība, radošuma metodes. Kvalifikācijas darba apjoms ir 36 lpp., 11. attēles un 3.tabulas. Izmantoto literatūras sarakstu sastāda 30.avoti.

The topic of the Qualification paper is "Creativity expressions of 5-7-year-old children in handicraft classes". The author of the paper is the third year student Julija Salzirina The object of the research is the pedagogical process in preschool. The subject of the research is the development of creativity in handicrafts for 5-7-year-old children. The aim of the research is to theoretically find out and practically explore the possibilities of promoting the development of creativity in handicrafts for 5-7-year-old children. The research question: what methods can be used to promote the development of creativity in handicrafts for 5-7-year-old children The research objectives: •To analyse the theoretical theses about the development of creativity in handicrafts for 5-7-year-old children. •To conduct an empirical research on the possibilities of promoting creativity in handicrafts. The research methods of the Qualification paper: •Theoretical framework; •Empirical methods – observation, evaluation, conversations. In the first part of the Qualification Paper, the concept of creativity is examined and defined, the peculiarities of creativity of 5-7-year-old children are described, the issue of how handicrafts activate and guide children's development is examined, and the teaching methods are described and analysed. The second part of the Qualification Paper describes and analyses the author's handicraft lessons with children. The author observed, evaluated and analysed the achievements of each child. It has been concluded that handicrafts develop skills and abilities in practical activities, using various materials and objects, which, in turn, contribute to the comprehensive development and creativity of children. The research base is a preschool educational institution."Perlite". Key words: creativity, expressions of creativity, development of creativity. The Qualification Paper consists of 36 pages and 30 appendices.
Creativity expressions of 5-7-year-old children in handicraft classes
Keywords: Izglītības zinātnes; radošums; radošuma izpausmes; radošuma attīstība; radošuma metodes