Līgumiskās publiskās un privātās partnerības modeļi - Gailāne, Gita (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darba temats: Līgumiskās publiskās un privātās partnerības modeļi. Diplomdarbā ir 3 nodaļas, ievads un kopsavilkums. Pirmās publiskās un privātās partnerības pazīmes saskatāmas jau pirms 2000 gadiem Romas impērijā, kad pasta pārvadāšanu pārraudzīja imperators, bet vietējās pārvaldības (municipalitātes) pārraudzīja pasta stacijas. Pēc izsoles uzaicinājuma tika noslēgts līgums ar pasta ēku vadītājiem, kuriem tika uzticēta to būve, uzturēšana un darbības nodrošināšana uz pieciem gadiem. Publiskās un privātās partnerības projektus mūsdienās aktīvi sāka izmantot 20.gadsimta 90.gadu sākumā, izmantojot publisko un privāto partnerību kā vienu no instrumentiem publiskās pārvaldes nodrošināšanai, kā arī publiskās infrastruktūras objektu būvniecībai un apsaimniekošanai. Šobrīd publisko un privātā partnerību izmanto vairāk nekā 30 pasaules valstīs. Latvijas Republikā diskusijas par nepieciešamību izmantot publisko un privātās partnerības projektus ir sākušās tikai pēdējo gadu laikā. Par mērķtiecīgu publiskās un privātās partnerības projektu attīstības politikas realizēšanas sākumu Latvijā var uzskatīt 2000.gada 20.janvāri, kad Saeima pieņēma Koncesiju likumu, un līdz ar to radās pirmā nelielā normatīvā bāze publiskās un privātās partnerības projektu īstenošanai. Maģistra darba pirmajā nodaļā ir apskatīti un salīdzināti dažādu valstu publiskās un privātās partnerības jēdzienu skaidrojumi un noteiktas jēdzienu kopīgās iezīmes. Tāpat apskatīti valstīs noteiktie publiskās un privātas partnerības mērķi un publiskās un privātās partnerības modeļi. Nozīmīga problēma, kas saistīta ar jēdziena skaidrojumu un mērķa noteikšanu un pastāv vairākas valstīs, ir tā, ka normatīvajos aktos nav noteikts publiskās un privātās partnerības jēdziena skaidrojums un mērķis. Maģistra darba otrajā nodaļā apskatīti līgumiskās publiskās un privātās partnerības modeļi – partnerības iepirkuma līgums un koncesiju līgums, kā arī mērķsabiedrību veidošana un sadarbības līgumu slēgšana publiskās un privātās partnerības ietvaros un noskaidrotas pastāvošās problēmas regulējumā, kas varētu kavēt līgumiskās publiskās un privātās partnerības projektu īstenošanu. Maģistra darba trešajā nodaļā apskatīts publiskās un privātās partnerības normatīvais regulējums Latvijā un realizētie publiskās un privātās partnerības projekti. Galvenās problēmas, kas kavē publiskās un privātās partnerības attīstību Latvijā, ir normatīvās bāzes trūkums, kā arī pieredzes un zināšanu trūkums. Maģistra darbā izdarītie secinājumi apkopoti kopsavilkumā.

The theme of Master thesis: Models of contractual public – private partnership. The Master thesis includes 3 sections, introduction and summary. First features of public-private partnership are discernible already 2000 years ago in Roman Empire, when the post transportation was inspected by the emperor, but the post houses were inspected by the local managements (municipalities). After the invitation to the auction the contract with the supervisors of post houses responsible for the building of them, maintenance and providing the operation by five years was concluded. The projects of public-private partnership in these days began to use in the beginning of 90ties of 20 century by using the public-private partnership as one of the instruments for providing the public administration, as well as the object of public infrastructure for construction and managing. The public-private partnership at the moment is being used in more than 30 world countries. The discussions about the necessity to use the projects of state’s and private partnership in the Republic of Latvia had begun just in last years. The determined beginning of realization of politics of the public-private partnership’s projects development in Latvia can count the January 20 of Year 2000, when the parliament passed the concession law and wherewith the first small normative base for the implementation of the public-private partnership’s projects created. The explanations of the conceptions of public-private partnership of different countries are viewed and compared and the common features of conceptions are determined in the first section of Master thesis. The targets of public-private partnership determined by the country and models of public-private partnership are also viewed. The notable problem connected with the explanation of the conceptions and target’s determination existing in many countries is that there is no explanation of public-private partnership’s conception and targets stated in normative acts. In the second section of Master thesis models of contractual public – private partnership – partnership purchase agreement and concession agreement, establishment of special purpose entities, and conclusion of partnership agreement within a framework of public – private partnership are examined, and existing problems in normative regulation, which can impede contractual public – private partnership project realization, are identified. The normative regulation of public-private partnership in Latvia and realized projects of public-private partnership are viewed in the third section of Master thesis. The most important delaying factor of the development of public-private partnership in Latvia is the deficiency of normative basis as well as the deficiency of experience and knowledge. The conclusions drawn in the Master thesis are summed in the summary.
Models of contractual public- private partnerships
Keywords: Tiesības