Paralēlajai sintēzei piemērotu 3,6-diaizvietotu imidazo[2,1b]tiazolu iegūšanas metožu izstrāde - Erdmane, Elīna (Latvijas Universitāte, 2006)
Veikts literatūras apskats 3,6-diaizvietotu imidazo[2,1-b]tiazolu iegūšanai no halogēnketoniem un 2-aminotiazoliem, kā arī no halogēnketoniem un imidazolīn-2-tioniem. Apskatīti Suzuki-Mijaura reakcijā izmantojamie katalizatori heteroarilhlorīdiem un triflātiem. 3,6-Diaizvietotu imidazo[2,1-b]tiazoli iegūti no halogēnketoniem un 2-aminotiazoliem un no halogēnketoniem un imidazolīn-2-tioniem. Izstrādātas paralēlajai sintēzei piemērotas metodes imidazo[2,1-b]tiazolu 3. un 6. pozīcijas modificēšanai, izmantojot Suzuki-Miyaura reakciju. Izstrādāta imidazo[2,1-b]tiazol-6-karbonskābju amīdu sintēzes metode. Izstrādāta metode N-acilamino-, amino- un N,N-dialkilaminogrupu ievadīšanai imidazo[2,1-b]tiazolu 3. pozīcijā esošajā fenilgrupā pēc imidazo[2,1-b]tiazola cikla saslēgšanas.

The literature survey summarizes methods of preparation of 3,6-disubstituted imidazo[2,1-b] thiazoles from haloketones and 2-aminothiazoles, and from haloketones and imidazoline-2-thiones. Catalyst systems for Suzuki-Miyaura cross-coupling reaction of heteroarylchlorides and triflates also surveyed. 3,6-Disubstituted imidazo[2,1-b]thiazoles were prepared from haloketones and 2-aminothiazoles, and from haloketones and imidazoline-2-thiones. The Suzuki-Miyaura coupling - based methods for modification of 3- and 6- positions in imidazo[2,1-b]thiazoles, suitable for parallel synthesis, have been developed. A method of imidazo[2,1-b]thiazole-6-carboxylic acid amides has been elaborated. A method for a late-stage inserting of amino, N-acylamino and N,N-dialkylamino groups into the phenyl ring at the 3- position of imidazo[2,1-b]thiazoles, has also been elaborated.
Development of Parallel Methods for the Synthesis of 3,6 doubly substituted imidazo[2,1b]thiazole
Keywords: Ķīmija