Gramatiskā vienotība rakstos par finansēm - Liepiņa, Alise (Latvijas Universitāte, 2015)
Gramatiskā vienotība ir lingvistikas līdzeklis, ar kura palīdzību teksts kļūst par vienotu veselumu. Šī pētījuma galvenais mērķis ir atklāt gramatiskās vienotības pielietojumu rakstos par finansēm. Pirmkārt, autore ir veikusi literatūras apskatu, lai iegūtu pilnīgu izpratni par gramatiskās vienotības līdzekļiem. Teorijas daļā autore ir apkopojusi dažādas citu autoru idejas un tās sistemātiski izskaidrojusi savā darbā. Tiek apskatītas četras galvenās gramatiskās vienotības sastāvdaļas – atsauce, aizstājējvārdi, elipse un saikļi. Darba otrā daļa ir veltīta gramatiskās vienotības analīzei rakstos par finansēm. Šī pētījuma rezultāti parāda gramatiskās vienotības lietojuma biežumu. Autore ir interpretējusi šos rezultātus, ņemot vērā finanšu diskursa un rakstu par finansēm žanra galvenās iezīmes un īpašības.

Grammatical cohesion is a linguistic means that makes a text as unified whole. The main purpose of this research is to reveal how grammatical cohesion is used in financial articles. Firstly, the author has conducted a literature review to gain a full understanding of what grammatical cohesion is. In the theory part the author has collected ideas from other authors’ research and has explained them in a systematic manner. The four main elements of grammatical cohesion – reference, substitution, ellipsis and conjunction are investigated. The second part of this research is devoted to the analysis of grammatical cohesion in financial articles. The results of this research show the frequency of grammatical cohesion elements – reference, substitution, ellipsis and conjunction. Moreover, author has interpreted results taking into account the specifics of financial discourse and the genre of financial articles.
Grammatical Cohesion in Financial Articles
Keywords: Valodniecība; gramatiskā vienotība; raksti par finansēm; diskursa analīze; atsauce; aizstāšana