Latvijas Republikas Augstākās Padomes preses centra informējošā darbība: latviešu nacionālās preses ziņu analīze (1991.gada janvāris, februāris, jūlijs-septembris) - Lazdiņa, Līga (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba tēma ir „Latvijas Republikas Augstākās Padomes preses centra informējošā darbība: latviešu nacionālās dienas preses ziņu analīze (1991.gada janvāris, februāris, jūlijs-septembris)”. Šis ir viens no pirmajiem mēģinājumiem analizēt un novērtēt Augstākās Padomes preses centra īstenotās informējošās darbības efektivitāti. Darba mērķis ir izpētīt, kāds 1991.gadā bija preses un Augstākās Padomes preses centra darbs, ņemot vērā, ka Latvija virzījās cauri politiskai, ekonomiskai, sociālai sistēmas maiņai, kas noveda pie Latvijas neatkarības atgūšanas. Darbā izmantotas kvantitatīvās un kvalitatīvās pētniecības metodes. Piemēram, piecos latviešu nacionālajos laikrakstos – laikrakstā „Diena”, „Neatkarīgā Cīņa”, „Atmoda”, „Latvijas Jaunatne” un „Lauku Avīze” tika veikta ziņu kontentanalīze. Tika veiktas arī daļēji strukturētās dziļās intervijas ar preses centra darbiniekiem un piecu laikrakstu galvenajiem redaktoriem. Interviju mērķis bija labāk izprast situāciju, kādā 1991.gadā bija jāstrādā abu jomu speciālistiem. Pētījuma rezultātā parādījās divi svarīgi secinājumi: 1.Neraugoties uz to, ka prese nebija tik operatīva kā televīzija un radio, tās saturam bija būtiska loma sabiedrības viedokļa formēšanā; 2.Ņemot vērā, ka sabiedriskās attiecības Latvijā tikai sāka veidoties, Latvijas Republikas Augstākās Padomes preses centrs šajā laika periodā strādāja pietiekami efektīvi, īpaši, īstenojot darbu ar ārzemju medijiem. Atslēgas vārdi: sistēmtransformācija, preses centrs, politiskās sabiedriskās attiecības, publicitātes iegūšanas metodes, prese, krīze

The theme of this research is „Supreme Council of the Republic of Latvia Press Center's Information Activities: Analysis of News in the National daily Latvian Press (January, February, July-August 1991)”. The goal of this work is to explore what was the work a like for the press and the employees of the Press Center of the Supreme Council in 1991. But it is necessary to take into account that the Republic of Latvia was going through the political, economical, social and cultural system transformation which ended with a regain of independence of Latvia. What is important, this is one of the first attempts to analyze informative activities implemented by the Press Center of the Supreme Council and to try to evaluate its efficiency. During the production of this work there were used two types of research methods: quantitative – content analysis and qualitative – in-depth interviews. Content analyses were used for analyzing five national Latvian press issues – “Diena”, “Neatkarīgā Cīņa”, “Atmoda”, “Latvijas Jaunatne” and “Lauku Avīze”. The goal of the semi-structured interviews was to listen memories of both (1) Supreme Council Press Center's employees and (2) editors-in-chief from the five national newspapers and better understand the situation in which both sides where working during the Awakening. At the end of the research two main deductions were coming to the fore: 1.Despite the press during this time was not as fast and operative as TV or radio, it had a major role in shaping people’s opinion. 2.The Press Center in general was effective and appropriate if we take into account that in the beginning of 1990th in Latvia term „public relations” was not used. Most significant the Press Center was for the foreign journalists who were working very actively during the 1991 in Latvia not for local journalists. Key words: system transformation, the Press Center, political public relations, activities of public relations practitioners, press, crisis
Supreme Council of the Republic of Latvia Press Center's Information Activities: Analysis of News in the National Latvian Press (January, February, July-August 1991)
Keywords: Komunikācijas zinātne