Vēstures pieminekļu tiesiskā aizsardzība LPSR 1945.-1991.g. - Umbraško, Edgars (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbā “Vēstures pieminekļu tiesiskā aizsardzība LPSR 1945.-1991. g.” tiek pētīta Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas vēstures pieminekļu aizsardzības sistēma no 1945. g. līdz 1991. g. Darbs hronoloģiski aptver Padomju Latvijas pastāvēšanas periodu no pilnīgas padomju varas nostiprināšanas republikā līdz tās faktiskai likvidācijai. Galvenā uzmanība ir pievērsta pieminekļu aizsardzības tiesiskajam aspektam. Aplūkota un novērtēta attiecīgu institūciju veidošanās un darbība, likumdošanas izstrāde un attīstība, aizsargājamo pieminekļu sarakstu sastādīšana un grozījumi. Dots ieskats sabiedrības attieksmes maiņā pret kultūras mantojumu; ar konkrētu Vecrīgas pārveidošanas piemēru ilustrēta situācija pieminekļu aizsardzībā kopumā.

Bachelor’s thesis “Preservation of historical monuments in Latvian Soviet Socialistic Republic in 1945-1991” investigates the monument preservation system in Latvia from 1945 to 1991. Chronologically the thesis covers the period of Soviet Latvia’s existance from its total consolidation to liquidation de facto. The main attention is paid to the legal aspect of monument preservation. Formation and functioning of the relevant state institutions is discussed and evaluated, so as creation and development of legislation and lists of protected monuments. An insight is given into public’s change of attitude towards cultural heritage. The Old Riga transformation example illustrates the situation of monument preservation in general.
Preservation of historical monuments in Latvian Soviet Socialistic Republic in 1945-1991
Keywords: Vēsture; kultūras mantojums; pieminekļu aizsardzība; likumdošanas akti; Padomju Latvija