Dzīvojamās telpas īres līguma attiecību turpināšanās īpašnieka maiņas gadījumā - Štolcere, Silva (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba mērķis ir: 1) LR normatīvo aktu pilnveidošanas ierosinājumi dzīvojamo telpu īres līgumisko attiecību sakārtošanā gadījumā, ja mainās nekustamā īpašuma īpašnieks; 2) piepiedu nekustamo īpašumu atsavināšanas problēmu analizēšana, ja par to ir noslēgts īres līgums; 3) fiktīvu īres līgumu problēmas praksē; 4) tiesu izpildītāju darbības analizēšana; 5) patvarīga īrnieku izlikšana no dzīvojamās telpas problēmas analizēšana. Nonācu pie secinājuma, lai sakārtotu īrnieku un izīrētāju attiecības, mainoties nekustamā īpašuma īpašniekam, jāgroza likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 8.pants, proti, lai īres līgums būtu spēkā jaunajam īpašniekam, tam jābūt ierakstītam zemesgramatā. Jāgroza Zemesgrāmatu likums, lai nodrošinātu atvieglotu īres līgumu reģistrāciju. Piedāvāju noteikt pastiprinātu policijas apmācību un kontroli patvarīgas izlikšanas gadījumiem.

The goal of the bachelor’s paper is: 1) proposals for enhancement of the regulatory enactments of the Republic of Latvia in the field of regulating contractual relations of rental of premises in the case of the change of the owner of immovable property; 2) analysis of problems of forced expropriation of immovable property, if a rental contract is concluded on it; 3) fictitious rental contract problems in practice; 4) analysis of bailiff operation; 5) analysis of the problem of illegal eviction from residential space. The author of the present paper drew the conclusion that in order to regulate lessee-lessor relations in the event of immovable property ownership change, Article 8 of the law “On Residential Tenancy” has to be amended, namely, in order for the rental contract to be into force for the new owner, it has to be registered in the land register. “Land Register Law” has to be amended to ensure facilitated registration of rental contracts. The author of the present study proposes to set forth increased police training and control regarding cases of illegal eviction.
Continuance of rental contract relations in case of change of owner
Keywords: Juridiskā zinātne