Siguldas pilsētas poligonometrijas tīkla analīze LATPOS sistēmā - Jurgelāns, Jānis (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbā veikta Siguldas pilsētas poligonometrijas tīkla analīze, apsekojot tīkla punktus un veicot mērījumus 50 esošajos poligonometrijas tīkla punktos ar globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) metodēm. Mērījumi veikti ar Topcon Hiper GGD GPS uztvērēju, izmantojot LATPOS pastāvīgo GPS bāzes staciju tīklu. Mērījumos iegūto datu analīze parāda atsevišķu tīkla punktu koordinātu nobīdes 3 dimensiju telpā, ļaujot izdarīt secinājumus par tīkla kopējo precizitāti un tā izmantošanas iespējām. Izmantojot 2 atšķirīgas GPS mērīšanas metodes un veicot kontrolmērījumus, tika novērtēta arī GPS mērījumu stabilitāte LATPOS sistēmā. Bakalaura darbs sastāv no 5 nodaļām. Pirmajā nodaļā aprakstīti ģeodēziskie tīkli Latvijā, to klasifikācija un esošais stāvoklis, kā arī pētāmās teritorijas ģeodēziskais tīkls. Otrā nodaļa sastāv no GPS tehnoloģiju pamatjautājumu apskata – GPS uzbūve, GPS darbības pamatprincipi, mērīšanas metodes un iespējamie kļūdu avoti. Trešajā nodaļā apskatīta darbā izmantotās LATPOS pastāvīgo GPS bāzes staciju sistēmas uzbūve, izmantošanas iespējas un mērījumu precizitāte. Ceturtajā nodaļā aprakstītas lauka pētījumos izmantotās metodes un materiāli, kā arī raksturots pats poligonometrijas tīkla apsekošanas un GPS mērījumu veikšanas process, un iegūto datu apstrādes process. Piektajā nodaļā veikta lauka mērījumos iegūto rezultātu analīze un poligonometrijas tīkla novērtējums. Atslēgas vārdi: poligonometrijas tīkls, globālā pozicionēšanas sistēma, LATPOS sistēma, reālā laika mērījumi, statiskie mērījumi.

This Bachelor paper is an analysis of Sigulda town polygonometric network using GPS field measurements in 50 existing polygonometric points. The measurements were made with Topcon Hiper GGD GPS receiver using the LATPOS permanent GPS base station network. The obtained data analysis shows displacements of point coordinates in 3 dimensional space allowing to draw conclusions about the overall accuracy and the options of use of the polygonometric network. Using 2 different GPS observation methods and some test measurements the stability of measurements in LATPOS system was evaluated. Bachelor paper consists of 5 chapters. The first chapter describes the geodetic networks in Latvia, their classification and the existing situation, as well as the geodetic network of the study area The second chapter consists of the GPS technology of key deals - GPS structure, the GPS operating principles, measurement methods and possible sources of error. The third chapter examines the LATPOS permanent GPS base station system structure, applications and measurement accuracy. The fourth chapter describes the field works, the methods and materials, as well as describing polygonometric network of survey area and GPS measurements, the process and the resulting data-processing process. In the fifth chapter the results obtained from field measurements are analized and evaluation polygonometric network is done. Key words: polygonometric network, global positioning system, LATPOS system, real-time measurments, static measurements.
Analysis of Polygonometric Network of the Sigulda Town Using LATPOS System
Keywords: Ģeogrāfija