Huligānisma kvalifikācijas problēmas - Briedis, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba tēma: “Huligānisma kvalifikācijas problēmas”. Bakalaura darba tēmas izvēle pamatota ar huligānisma aktualitāti, kā samērā izplatītu noziedzīgu nodarījumu Latvijā. Bakalaura darba mērķis bija izpētīt un noteikt huligānisma, kā atsevišķa noziedzīga nodarījuma nozīmi. Bakalaura darba izpētes objekts ir sabiedriskā miera un kārtības apdraudošas darbības un to kvalifikācija Rakstot darbu tika apgūti dažādu autoru darbi, kuri pētījuši huligānisma kvalifikācijas problēmas. Pētāmā tēmā izmantoti statistikas dati un tie analizēti. Bakalaura darbs sastāv no ievada, piecām nodaļām, trīspadsmit apakšnodaļām, kopsavilkuma, anotācijas un izmantotās literatūras saraksta. Pirmajā nodaļā autors izpēta jēdziena huligānisms izcelsmi un vēsturisko attīstību, savukārt otrā nodaļa ir veltīta huligānisma sastāva izpētei. Darba trešajā nodaļā autors analizē huligānisma ar kvalificētu sastāvu analīzei, ceturtajā nodaļā tiek pētīta kvalifikācija. Piektā nodaļa ir par huligānismu Latvijas un ārvalstu likumdošanā. Ņemot vērā iegūtos pētījuma rezultātus autors uzskata, ka huligānisms, tāpat kā vairums citu noziedzīgu nodarījumu, prasa plašāku un izsvērtāku zinātnisku skaidrojumu. Tādejādi kvalifikācijas problēmu risināšanā, lai panāktu viennozīmīgu huligānisma izpratni un tulkošanu, ņemot vērā tiesu praksi, vairāk būtu uzmanības jāvelta skaidrojošu un izglītojošu materiālu izstrādei, lai gan pēdējos gados no tiesību zinātnieku puses Latvijā tas tiek darīts.

The theme of bachelor work: “The problems of hooliganism qualification”. The theme choice of diploma paper is substantiated with current event of hooliganism, as comparatively popular criminal operation in the Latvia. The purpose of diploma work was to investigate and to determinate hooliganism, as separated crime importance and application juridical regulation. The research object of bachelor work is hooligan activities and classification of them; object – criminal court standards in force. In the making of this bachelor work was adopted works by several authors, who examined the problems of hooliganism qualification. The bachelor work is composed of introduction, four chapters, fourteen subdivisions, conclusions and index of literature sources. In the first chapter author analyses history and the concept of hooliganism, principal members and the problems of classification. The second chapter is devoted to study the composition of hooliganism. In third chapter author analyzed qualification. There are compared the Latvia and foreign countries standards of criminal legislation, which predicts the criminal liability about hooliganism, in the fourth part. Forasmuch as acquired research results, author thinks, that hooliganism, in common with most another crimes, needs wider and deeper scientific explanation. In this way the solution of qualification for unequivocal hooliganism conception and translation, considering law, more might pay attentions for explanatory and educational materials developments, although lately it is done in the Latvia from man of jurisprudence.
The problems of hooliganism qualification
Keywords: Juridiskā zinātne