Furilsililatvasinājumu sintēze, struktūra un bioloģiskā aktivitāte - Spura, Jana (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbā ir apkopota literatūra par silīciju un germāniju saturošu furilsililamīnu iegūšanu un to bioloģisko aktivitāti. Aprakstītas halogēnfurānu, litiēto furānu un furilsilil(germil)amīnu atvasinājumu sintēzes, sintezēto savienojumu struktūras pierādītas ar spektrometriskajām metodēm, izpētīta un salīdzināta iegūto vielu bioloģiskā aktivitāte. DIMETILSILILFURĀNI, FURILSILILMETILAMĪNI, FURILSILILPROPILAMĪNI, 5-TRIALKILGERMIL-2-FURILSILILPROPILAMĪNI, METALĒŠANA, HIDROSILILĒŠANA, KMR SPEKTRI, CITOTOKSICITĀTE, TOKSICITĀTE

Synthesis and biological activity of silicon- and germanium–containing furylsilylamines have been reviewed. The published data of the synthesis of halofuran, lithiated furans and furylsilyl(germyl)amine derivatives has been summarized. Structure of the synthesized compounds has been evidenced by spectrometrical methods. The biological activity of new compounds has been studied and compared. DIMETHYLSILYLFURANS, FURYLSILYLMETHYLAMINES, FURYLSILPROPYLAMINES, 5-TRIALKILGERMYL-2-FURYLSILYLPROPYL-AMINES, METALLATION, HYDROSILYLATION, NMR SPECTRA, CYTOTOXICITY, TOXICITY
Synthesis, structure and biological properties of furylsilyl derivatives
Keywords: Ķīmija