Vecāku kompetences izjūtas, vecāku stresa un personības iezīmju savstarpējās saistības mātēm un tēviem - Pizika, Inese (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vecāku kompetences izjūtas, vecāku stresa un personības iezīmju saistības mātēm un tēviem, un pārbaudīt, vai vecāku kompetences izjūta darbojas kā mediators saistībās starp personības iezīmēm un vecāku stresu. Pētījumā piedalījās 70 vecāki, 35 mātes un 35 tēvi, kuriem ir 1 bērns vecumā no 3 līdz 7 gadiem. Pētījumā izmantotas 3 aptaujas: Vecāku kompetences izjūtas skala, Vecāku stresa indeksa aptauja, aptauja Lielais Piecinieks. Pētījuma rezultāti uzrādīja vairāk statistiski nozīmīgu saistību starp vecāku kompetences izjūtu, vecāku stresu un personības iezīmēm tēviem nekā mātēm, bet novērotās saistības neatšķirās pēc to ciešuma. Tēviem vecāku kompetences izjūtai ir mediatora efekts neirotisma un ekstraversijas saistībās ar vecāku stresu. Iegūtie rezultāti sakrīt ar teorētiskajām nostādnēm.

The study examine the relationship between parenting sense of competence, parental stress and personality traits in mothers and fathers, and examine whether parenting sense of competence acts as a mediator of the relationship between personality traits and parental stress. The study included 70 parents, 35 mothers and 35 fathers, who have 1 child aged 3 to 7 years. The study used 3 surveys: Parenting sense of competence scale, Parenting stress index, Big Five Inventory. Study results showed more statistically significant relationship between parenting sense of competence, parental stress and personality traits in fathers than mothers, and the commitments do not differ in their closeness. Fathers parenting sense of competence has mediator effect to the relationship between neurotism and parental stress, extraversion and parental stress. These results conform to theoretical statements.
The Relationship Between Parenting Sense of Competence, Parental Stress and Personality Traits in Mothers and Fathers
Keywords: Psiholoģija; vecāku kompetences izjūta; vecāku stress; personības iezīmes; parenting sense of competence; parental stress