Vajāšanas krimināltiesiskais raksturojums - Vītola, Laila (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbā ,,Vajāšanas krimināltiesiskais raksturojums” ir veikta vajāšanas jēdziena analīze, lai izprastu tās saturu un darbību veidus. Darba ietvaros bija nepieciešams uzzināt ārvalstu tiesību normās ietverto vajāšanas jēdziena raksturojumu, un uz gūto zināšanu bāzes izdarīt secinājumus. Uzzināt, nepieciešamās pazīmes vajāšanai, lai to definētu kā noziedzīgu nodarījumu. Vajāšanas veidus sasaistot ar Latvijas Krimināllikumu, rast iespēju atsevišķas vajāšanas darbības kvalificēt kā noziedzīgu nodarījumu. Rast risinājumu esošajai situācijai, ja pašreizējās krimināltiesību normas neaptver vajāšanas izraisītās sekas. Darba mērķis ir vajāšanas jēdziena juridiska analīze un savu priekšlikumu izvirzīšana, šī institūta iespējamam noregulējumam Latvijā. Vajāšanas realizācijas iespējamo veidu noskaidrošanas rezultātā, autore nonāk pie priekšlikuma ietvert likumā ,, Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” prettiesiskas vajāšanas raksturojumu, un Krimināllikuma Sevišķajā daļā paredzēt atbildību par vajāšanas darbību veikšanu.

In the Bachelor’s Thesis “Criminal-law characteristics of stalking” has been done an analysis of stalking, in order to understand its content and type of actions. It was important within the framework to find out stalking concept in foreign law, and of the base of that knowledge to draw conclusions. To find out the necessary characteristics of stalking in order to define a criminal offense. By linking individual acts of stalking with Criminal law of Latvia, qualify certain stalking actions as criminal offence. To find a solution to the current situation, where the Criminal law does not cover the consequences of stalking. The objective of the framework is to analyse stalking concept and to give a proposal about its possible legal adjustment in Latvia. In the result of clarification the possible forms of stalking, author proposes to include in the Law ,, About Criminal law coming into force and application” illegal stalking concept and in the Special part of the Criminal Law provide liability for carrying out stalking actions.
Criminal-law characteristics of stalking
Keywords: Juridiskā zinātne; vajāšana; kvalifikācija; psihiski traucējumi; bailes; miesas bojājumi