Karbonātu konkrēcijas un cements devona Amatas svītas nogulumos Kurzemē: sastāvs, izplatība un ģenēze - Spruženiece, Liene (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darbā ir raksturota devona Amatas svītā Kurzemē sastopamo karbonātu veidojumu izplatība, sastāvs un uzbūve, kā arī izdarīti secinājumi par to veidošanās apstākļiem. Ir dokumentēti 4 atsegumi, no noņemtajiem paraugiem izgatavoti 40 plānslīpējumi, kuri krāsoti ar alizarīna-S šķīdumu un pētīti mikroskopā. Secināts, ka poikilotopiskā kalcīta veidojumi smilšakmeņos radušies pazemes ūdeņu piesātinājuma zonā. Dolomīta veidojumi Amatas svītas nogulumos Kurzemē klasificējami kā dolokrēti, kuru uzbūve liecina par veidošanos aerācijas zonā iztvaikošanas procesu rezultātā. Visticamāk, šie veidojumi ir uzskatāmi par pazemes ūdeņu dolokrētiem. Karbonātisko garozu sastopamība vairākos griezuma intervālos norāda uz vairākām subaerālās atsegšanās epizodēm Amatas laikposmā. Noskaidrots, ka kalcīts pētītajos iežos ir veidojies pēc dolomīta. Atslēgas vārdi: dolokrēts, aerācijas zona, pazemes ūdeņu piesātinājuma zona, poikilotopisks cements, Riežupes atsegums, Māras kambari, Īvandes atsegums.

Master’s thesis „Carbonate concretions and cement in the deposits of the Devonian Amata Formation in Kurzeme: composition, distribution and origin” discusses origin of above-mentioned carbonate inclusions. In fieldwork 4 outcrops were documented, 40 alizarine-stained thin-sections were produced from samples taken and studied in microscope. Conclusion is drawn that the poikilotopic calcite in sandstone has formed in phreatic zone. Dolomitic inclusions in deposits of the Amata Formation are classified as dolocretes, and their fabric suggests growth in vadose zone due to evaporation. Most likely, these are the groundwater dolocretes. Distribution of carbonate crusts in several intervals of the geological section indicates more than one subaerial exposure event during the Amata time. It has been proved that calcite postdates dolomite in deposits studied. Key words: dolocrete, vadose zone, phreatic zone, poikilotopic cement, Riežupe outcrop, Māras kambari outcrop, Īvande outcrop.
Carbonate concretions and cement in the deposits of the Devonian Amata Formation in Kurzeme: composition, distribution and origin
Keywords: Ģeoloģija