Burvji un raganas 21. gadsimta latviešu fantāzijas žanra prozā - Upeniece, Antra (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba „Burvji un raganas 21. gadsimta latviešu fantāzijas žanra prozā” mērķis ir atklāt burvju un raganu attēlojuma un funkciju maiņu 21. gadsimta latviešu fantāzijas žanra romānos salīdzinājumā ar latviešu tradicionālās folkloras materiāliem. Par uzdevumiem izvirzot burvju un raganu tēlu un funkciju analīzi, skatot arī priekšstatus par burvjiem un raganām gan mūsdienās, gan folklorā, konstatēt fantāzijas žanra pazīmes un apakš žanrus, noskaidrot folkloras motīvu lietojumu un nozīmi latviešu fantāzijas žanra romānos. Tika secināts, ka raganas un burvja tēls un funkcijas latviešu fantāzijas žanra romānos daļēji nākušas no tautas folkloras un sabiedrības stereotipiem; romānos ir notikušas funkciju un vizuālā tēla maiņa salīdzinājumā ar folkloru.

Bachelor thesis “Wizards and Witches in Latvian Fantasy Prose in the 21st Century” main purpose is to discover the image and function change of wizards and witches in Latvian fantasy novels in the 21st century compared to the Latvian traditional folklore materials. Appointed tasks are: wizard and witch image, function and idea analysis in the nowadays and in the folklore; to clarify fantasy genre features and sub genres; to inquire folklore motifs use and meaning in Latvian fantasy novels. It was concluded that the image and functions of the witches and wizards in the Latvian fantasy novels has partly come from folklore and social stereotypes; in novels have occurred the change of functions and visual image compared to folklore.
Wizards and Witches in Latvian Fantasy Prose in the 21st Century
Keywords: Filoloģija; ragana; burvis; folklora; proza; fantāzija