Pagaidu aizsardzība pret vardarbību - Veinberga, Paula (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba mērķis ir izpētīt pagaidu aizsardzības pret vardarbību mehānisma darbību Latvijā. Lai sasniegtu mērķi: 1. apskatīts vardarbības jēdziens, vēsture un mehānisma izveides mērķis; 2. aplūkota pagaidu aizsardzības pret vardarbību ieviešana civilprocesā; 3. izpētītas dalībnieku tiesības un pienākumi efektīvai mehānisma nodrošināšanai; 4. analizēti problēmjautājumi ar kuriem saskaras tiesas sastāvs izvērtējot pagaidu aizsardzības pret vardarbību piemērošanu. Darbā tiek izvirzīti priekšlikumi, ņemot vērā juridisko literatūru un situācijas, kas veidojas praksē, kas nodrošinātu efektīvāku mehānisma piemērošanu un atvieglotu gan tiesībsargājošās iestādes, gan personas kurām mehānisms ir aktuāls.

The aim of the work is to investigate the functioning of the mechanism of temporary protection against violence in Latvia. In order to achieve the goal: 1. the concept of violence, history and the purpose of creating temporary protection against violence are discussed; 2. the inclusion of temporary protection against violence in the civil process is considered; 3. researched the rights and obligations of participants for effective provision of the mechanism; 4. analyzed problematic issues faced by the composition of the court when evaluating the application for temporary protection against violence. The work puts forward proposals, taking into account the legal literature and situations that arise in practice, which would be more effective and would facilitate both the law enforcement authority and the persons who need the application of temporary protection against violence.
Temporary protection against violence
Keywords: Juridiskā zinātne; Vardarbība; Civilprocess; Civillikums; Pagaidu aizsardzība; Pagaidu aizsardzība pret vardarbību