Iepazīstināšana ar profesijām pirmsskolas izglītības 2.posmā - Pētersone, Agnese (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba autore – Agnese Pētersone Kvalifikācijas darba tēma: “Iepazīstināšana ar profesijām pirmsskolas izglītības 2.posmā” Kvalifikācijas darbā aplūkots, kā pirmsskolas izglītības iestādē “X” vecuma posmā no 4-5 gadiem iespējams iepazīstināt bērnus ar dažādām profesijām. Darba mērķis bija izpētīt un analizēt pedagoģiskās metodes, kas veicina bērnu interesi un izpratni par dažādām profesijām, kā arī attīsta bērnu sociālās prasmes un izpratni par apkārtējo pasauli. Darba teorētiskajā daļā apskatīts šī vecumposma bērnu attīstības raksturojums, sociālās un pilsoniskās mācību jomas saturs pirmsskolas izglītībā, kā arī profesiju iepazīšanas iespējas un metodes. Empīriskajā daļā veikts pedagoģiskais novērojums un īstenotas piecas tematiskas aktivitātes, kurās bērni tika iesaistīti rotaļās, ekskursijās, radošos darbos un tikšanās ar profesiju pārstāvjiem. Rezultāti rāda, ka bērnu interese, izpratne un līdzdalība būtiski pieaug, ja profesiju iepazīšana tiek organizēta aktīvā, rotaļdarbībā balstītā veidā. Pedagoga loma šajā procesā ir būtiska, veicinot bērnu motivāciju un nodrošinot piemērotu vidi zināšanu apguvei. Atslēgas vārdi: profesijas, pirmsskola, 4-5 gadus veci bērni, sociālā un pilsoniskā mācību joma, vārdu krājums. Kvalifikācijas darbs ietver: 34 lpp., 10 attēlus, 3 tabulas, 1 pielikumu.

Author of the qualification thesis – Agnese Pētersone Topic of the qualification thesis: “Introduction to professions in the 2nd stage of preschool education” The qualification thesis examines how it is possible to introduce children to various professions in a preschool educational institution ”X” at the age of 4-5 years. The aim of the work was to study and analyze pedagogical methods that promote children’s social skills and understanding of the world around them. The theoritical part of the thesis examines the characteristics of the development of children of this age group, the content of the social and civic learning area in preschool education, as well as the possibilities and methods of getting to know professions. The empirical part includes pedagogical observation and five thematic activities in which children were involved in games, excursions, creative tasks and meetings with representatives of professions. The results show that children’s interest, understanding and participation are increasing, if getting to know profesions is organized in an active, play-based manner. The role of the educator in this process is essential, promoting children’s motivation and providing a suitable environment for learning. Keywords: professions, preschool, 4-5 year old children, social and civic education, vocabulary. Qualification work includes: 34 pages, 10 pictures, 3 tables, 1 appendix.
Introduction to professions in the 2nd stage of preschool education
Keywords: Izglītības zinātnes; Profesijas; Pirmsskola; 4 - 5 gadus veci bērni; Vārdu krājums; Sociālā un pilsoniskā mācību joma