Augšuppārveidotā luminiscence ar cēriju, holmiju un iterbiju aktivētā oksifluorīdu stikla keramikā - Osis, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba gaitā tika iegūti oksifluorīdu stikla paraugi ar dažādu cērija koncentrāciju. Paraugu sastāvs 17Na2O-7NaF-8YF3-6Al2O3-58SiO2-0,5YbF3-0,1Ho-xCeF3, (x=0-0,8 mol%). Izmantojot diferenciāli termiskās analīzes (DTA) datus, noteiktas stikla raksturīgās temperatūras. Balstoties uz DTA datiem stikla paraugi tika izotermiski apstrādāti un iegūtas stikla keramikas. Veicot rentgenstaru difrakcijas analīzi, pētīta paraugu struktūra, un noskaidroti optimālie apstākļi stikla keramikas iegūšanai. Darba gaitā paraugiem ir izmērīti tradicionālās un augšuppārveidotās luminiscences spektri un dzišanas kinētikas. Balstoties uz eksperimentālajiem datiem, darbā tiek spriests par Ce3+ ietekmi uz paraugu struktūru un optiskajām īpašībām.

In this work oxyfluoride glasses with different Ce3+ content have been synthesized. The chemical composition of the glasses was 17Na2O-7NaF-8YF3-6Al2O3-58SiO2-0,5YbF3-0,1Ho-xCeF3, (x=0-0,8 mol%). Differential thermal analysis (DTA) have been used to determine characteristic temperatures of the glasses. Based on the DTA data the glass samples have been isothermally annealed and glass ceramics have been obtained. X-ray diffraction analysis have been used to study the structure of the glass ceramics samples and optimal conditions required to obtain glass ceramics have been determined. Both stationary and time-resolved traditional and up-conversion luminescence of glass and glass ceramics samples has been studied. Based on the obtained results Ce3+ effect on the structure and optical properties of the obtained samples is analyzed.
Up-conversion luminescence in cerium, holmium and ytterbium doped oxyfluoride glass ceramics
Keywords: Fizika; fotoluminiscence; augšuppārveidotā luminiscence; retzemju joni; šķērsrelaksācija; stikls