Izglītošanas pasākumi psihiatrijā praktizējošām māsām, saskaroties ar pacientu agresiju - Kārkliņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma: Izglītošanas pasākumi psihiatrijā praktizējošām māsām, saskaroties ar pacientu agresiju Tēmas aktualitāti pamato ārstu trauksme un aicinājums valdībai rīkoties rada arī sabiedrisko nozīmīgumu. Pētījuma mērķis: Noskaidrot izglītošanas pasākumus psihiatrijā praktizējošām māsām, saskaroties ar pacienta agresiju. Pētījuma uzdevumi: 1.Raksturot māsu Hastedu simfonoloģiskā bioētikas teoriju. 2.Analizēt zinātnisko literatūru par pacientu agresiju. 3.Izstrādāt aptauju un anketēt psihiatrijā praktizējošas māsas. 4.Veikt rezultātu analīzi. 5.Izstrādāt secinājumus un sniegt priekšlikumus par izglītojošiem pasākumiem pret pacientu agresiju. Pētījuma hipotēze: Būtiskākie izglītošanas pasākumi psihiatrijā praktizējošām māsām, saskaroties ar pacienta agresiju ir piedalīšanās kursos, semināros, konsultācijās u.tml. par pacientu agresijas gadījumiem, lai iegūtu jaunākās zināšanas un praktiskās prasmes par pacientu agresijas novēršanu un treniņi par pacientu agresijas atpazīšanu un rīcību. Pētniecības metode: kvantitatīvā pētījumu metode Pētniecības instruments: aptauja Pētījuma rezultāti: izglītojošie pasākumi PS nav pietiekami, jo tie neveicina māsu drošību un labsajūtu, strādājot PS ar agresīviem pacientiem, par ko liecina māsu attieksme pret agresīviem pacientiem, jo tikai divas māsas jūtas enerģiskas un drosmīgas rīkoties (7.7.attēls), kas parāda, ka viņas ir pārliecinātas par savām prasmēm un zināšanām darbā ar agresīviem pacientiem. Atslēgvārdi: agresīvi pacienti, izglītojošie pasākumi, psihiatrijas māsas, psihoneiroloģiskā slimnīca “X”

Bachelor's Thesis Topic: Educational Measures for Nurses Practicing in Psychiatry When Facing Patient Aggression The relevance of the topic is underscored by doctors' anxiety and calls for government action, which also highlights its societal significance. Research Aim: To identify educational measures for nurses practicing in psychiatry when facing patient aggression. Research Objectives: 1.Describe the Hasted Symphonology Bioethical Theory of nursing. 2.Analyze scientific literature on patient aggression. 3.Develop a survey and collect responses from nurses practicing in psychiatry. 4.Analyze the results. 5.Develop conclusions and provide recommendations for educational measures against patient aggression. Research Hypothesis: The most significant educational measures for nurses practicing in psychiatry when facing patient aggression include participation in courses, seminars, consultations, etc., to acquire the latest knowledge and practical skills in preventing patient aggression, and training in recognizing and responding to patient aggression. Research Method: Quantitative research method Research Instrument: Survey Research Results: The educational measures in psychiatry are insufficient, as they do not enhance nurses' safety and well-being when working with aggressive patients. This is evidenced by nurses' attitudes towards aggressive patients, with only two nurses feeling energetic and courageous in acting (Figure 7.7), indicating their confidence in their skills and knowledge when working with aggressive patients. Keywords: aggressive patients, educational measures, psychiatric nurses, psychiatric hospital "X"
Educational Measures for Nurses Practicing in Psychiatry When Facing Patient Aggression
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Agresīvi pacienti; Izglītojošie pasākumi; psihiatrijas māsas; psihoneiroloģiskā slimnīca