Epidurālā steroīdu terapija mugurkaula stenozes ārstēšanā: pretsāpju efekta ilgums. Prospektīvs observācijas pētījums - Johansson, Katrin Eka (Latvijas Universitāte, 2023)
Nosaukums: Epidurālā steroīdu terapija mugurkaula stenozes ārstēšanā: pretsāpju efekta ilgums. Prospektīvs observācijas pētījums Ievads: Epidurāla steroīdu terapija tiek izmantota spinālās stenozes ārstēšanai, atvieglojot sāpes un paaugstinot dzīves kvalitāti. Šajā pētījumā tiek aprakstīts, cik ātri iedarbojas un cik efektīva ir analģētiskā efekta ārstēšana. Pētījuma mērķis: Ilgtermiņā sekot epidurālās steroīdu injekciju efektiem pacientiem ar lumbālo stenozi. Materiāli un metodes: Prospektīvā pētījumā tiek izvērtētas sāpes 15 pacientiem ar spinālo stenozi. Pētījumā tiek izmantota apstiprināta kaudālās epidurālās injekcijas tehnoloģijas Rtg kontrolē. Pacienti tika aptaujāti pirms un pēc procedūras, kā arī 1 un 3 mēnešu pēc procedūras. Tika pārbaudītas datu korelācijas, lai novērotu pacientu sāpju mazināšanās progresu. Pētot statistisko aprakstošo analīzi, frekvenču analīzi un lineāras regresijas analīzi tika izmantota SPSS statistikas programma. Sāpju līmeņa izmaiņas tika izvērtētas pēc numeriskās sāpju novērtēšanas skalas (NRS). Rezultāti: Vidējais sāpju samazinājums pacientiem ar spinālo stenozi pirms procedūras un pēc 12 nedēļām ir no 4,2 līdz 0,6 miera stāvoklī; 7,47 līdz 4,2 minimālās aktivitātes laikā, ejot un 7,47 līdz 4,6 fiziskās aktivitātes laikā. Vidējais sāpju samazināšanās rādītājs fiziskās aktivitātes laikā ir 38,06% un 67,33% miera stāvoklī pēc 12 nedēļām. Būtisks sāpju samazinājums, kas ir par 50% un vairāk, bija 80% pacientiem, 60% ejot un 53,33% fiziskās aktivitātes laikā pēc 12 nedēļām pēc procedūras. Prognozētās sāpju samazināšanās vērtība pēc 6 mēnešiem būtu 42,97% (4,26) fiziskās aktivitātes laikā; 43,77% (4,2) ejot un 55,71% miera stāvoklī. Secinājumi: Ilgtermiņā sāpju mazināšanās ir atkarīga no tā, cik ilgi pacientiem ir bijušas sāpes iepriekš. Vidējais sāpju samazinājums pēc kaudālās epidurālas steroīdu injekcijas ir 86% miera stāvoklī, 44% ejot un 38% fiziskās aktivitātes laikā pēc 12 nedēļām pēc procedūras. Atslēgvārdi: Epidurāla steroīdu terapija, sāpes, sāpju mazināšanās, kaudālās epidurālās steroīdu injekcijas Autore: Katrin Eka Johansson Darba vadītāja: Iveta Golubovska, Zinātniskais grāds: Dr. med

Title: Epidural steroid therapy in spinal stenosis treatment: length of analgesic effect. Prospective observation study Introduction: Epidural steroid therapy is used in the treatment of spinal stenosis to reduce pain and improve quality of life. In this work, we want to see how quickly the analgesia effect begins to wear off and how effective this procedure is. Aim: To follow the longevity effect of epidural steroid injection in case of Lumbar Spinal Stenosis in patients, who underwent the procedure. Materials and methods: The study includes a prospective investigation of evaluation of pain of 15 participants. Gender, age and number of respondents depend on the number of patients enrolled in the epidural steroid treatment procedure. This study is a survey of the effectiveness of an already approved technology of X-Ray controlled Caudal Epidural Steroid Injections, which has been popular among light invasive procedures in treatment of Lumbar Spinal Stenosis and elimination of pain from this pathological condition. Study is conducted by interviewing the patient before and after the procedure, as well as 1 and 3 months after the procedure. Correlations between obtained variables will be checked to observe the progression of pain relief of patients. Statistical descriptive analyses, frequencies and linear regression analysis checked with SPSS program. Pain level changes will be measured using a numerical rating scale (NRS). Results: Study includes a prospective investigation of evaluation of pain of 15 participants. Mean reduction of pain for patients before the procedure and after 12 weeks from the procedure is from 4,2 to 0,6 at rest; 7,47 to 4,2 at walking and 7,47 to 4,6 at physical activity. Mean improvement of pain during activity is 38,06% during physical activity and 67,33% during rest after 12 weeks. Significant improvement of pain, which is improvement of 50% and more had 80% of subjects during rest, 60% during walking and 53,33% during physical activity after 12 weeks from the procedure. Predicted values of pain reduction at 6 months would be 42,97% (4,26) for pain at physical activity; 43,77% (4,2) for pain at walking and 55,71% at rest. Conclusion: Longevity of pain relief is dependent on how long patients have been living with pain. Mean reduction of pain after caudal epidural steroid injection is 86% at rest, 44% at walking and 38% at physical activity at 12 weeks after injection. Key words: Epidural steroid therapy, pain, reduction of pain, Caudal Epidural Steroid Injections. Author: Katrin Eka Johansson Supervisor: Prof. Dr. med. Iveta Golubovska
Epidural steroid therapy in spinal stenosis treatment: length of analgesic effect. Prospective observation study
Keywords: Medicīna; pain; reduction of pain; Epidural steroid therapy; Caudal Epidural Steroid Injections