Valsts Valodas aizsardzības problēmas administratīvā pārkāpuma procesā - Rēķe, Madara (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbā tiek apskatīta valsts valodas principa nozīme un tā vieta valsts tiesiskajā sistēmā, kā arī darbā tiek aplūkoti valsts valodas principa procesuālie un materiāli tiesiskie jautājumi. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot esošās problēmas attiecībā uz valsts valodas principa piemērošanu procesuālajās tiesībās, identificēt ar pierādījumu iegūšanas un nostiprināšanas kārtību saistīto problemātiku administratīvo pārkāpumu lietās valsts valodas jomā, kā arī sniegt ieteikumus valsts valodas aizsardzības nodrošināšanai administratīvā pārkāpuma procesā. Mērķa sasniegšanai tika izvirzīti vairāki uzdevumi, tostarp valsts valodas principa tiesiskā regulējuma izpēte Latvijas un citu valstu nacionālajās tiesību sistēmās un administratīvo pārkāpumu valsts valodas lietošanas jomā sastāvu analīze. Pētījuma rezultātā autore secinājusi, ka Latvijas normatīvajā regulējumā ietvertais valsts valodas princips nostiprina valsts valodas pozīcijas tiesiskajās attiecībās starp indivīdiem un valsti, tomēr pilnībā netiek ievērotas Administratīvās atbildības likumā noteiktās prasības attiecībā uz procesa valodu. Tādējādi darba autore, ievērojot administratīvo pārkāpumu sastāvu specifiku kopsakarā ar nepieciešamību nodrošināt valsts valodas aizsardzību, ierosina paredzēt atkāpes normatīvajā regulējumā attiecībā uz materiālu tulkojuma nodrošināšanu valsts valodā.

The bachelor's thesis examines the significance of the principle of the official language and its place in the national legal system, as well as the procedural and substantive legal issues of the principle of the official language. The purpose of the bachelor's thesis is to identify existing problems regarding the application of the principle of the official language in procedural rights, to identify the problems related to the procedure for obtaining and securing evidence in cases of administrative offences in the field of the use of the official language, as well as to provide recommendations for ensuring the protection of the official language in the administrative offence proceedings. To achieve the objective, several tasks were set, including the study of the legal framework of the principle of the official language in the national legal system of Latvia and other countries and the analysis of the structure of administrative offences in the field of the use of the official language. As a result of the research, the author has concluded that the principle of the official language included in the regulatory framework of Latvia strengthens the position of the official language in the legal relations between individuals and the state, however, the requirements of the Law on Administrative Liability regarding the language of proceedings are not fully respected. Thus, the author, observing the specific nature of administrative offences in relation to the need to ensure the protection of the official language, proposes to provide for derogations in the regulatory framework regarding the provision of translation of materials into the official language.
Problems of the protection of the official language in administrative offence proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; valsts valoda; procesa valoda; valsts valodas princips; procesuālās tiesības; tiesvedība