Galējā nepieciešamība kā apstāklis, kas izslēdz kriminālatbildību, Latvijā un Amerikas Savienotajās Valstīs - Barona, Sabrīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Galējās nepieciešamības regulējums Latvijas krimināltiesībās pēdējo gadu laikā nav pētīts izvērsti, īpaši, salīdzinot ar citiem apstākļiem, kas izslēdz kriminālatbildību, piemēram, nepieciešamo aizstāvēšanos, un salīdzinoši nav tik izplatīts arī tiesu praksē. Amerikas Savienoto Valstu krimināltiesībās nav vienota galējās nepieciešamības regulējuma vispār, kā arī vairākos štatos, piemēram, Dienvidkarolīnā, tas nav statūtos kodificēts. Bakalaura darba “Galējā nepieciešamība kā apstāklis, kas izslēdz kriminālatbildību, Latvijā un Amerikas Savienotajās Valstīs” mērķis ir izpētīt galējās nepieciešamības jēdziena izpratni, izpētīt tās tiesiskuma nosacījumus un tās piemērošanu Latvijas un Amerikas Savienoto Valstu tiesu praksē, kā arī izzināt apstākļu, kas izslēdz kriminālatbildību, vēsturisko attīstību abu valstu krimināltiesībās. Lai sasniegtu darba mērķi, tika izpētīta apstākļu, kas izslēdz kriminālatbildību, vēsturiskā attīstība un tiesiskuma nosacījumi Latvijā un Amerikas Savienotajās Valstīs, tika aplūkoti vairāku juridiskās literatūras autoru un filozofu viedokļi par galējās nepieciešamības jēdzienu un analizēta galējās nepieciešamības atbilstība dažādām ētikas teorijām, kā arī aplūkots, kā galējā nepieciešamība piemērota tiesu praksē Latvijā un Amerikas Savienotajās Valstīs. Darba ietvaros izdarīti secinājumi par galējās nepieciešamības jēdzienisko izpratni, tās tiesiskuma nosacījumiem un vēsturisko attīstību Latvijā un Amerikas Savienotajās Valstīs, kā arī sniegti ierosinājumi Krimināllikuma papildināšanai.

The concept of necessity in Latvian criminal law has not been extensively studied in recent years, particularly when contrasted with other defenses such as self-defense, and it is infrequently invoked in legal cases. In the context of United States criminal law, the necessity defense lacks a federal definition and remains uncodified in the statutes of many states, such as South Carolina. The objective of the Bachelor’s thesis "Necessity as Grounds for Excluding Criminal Responsibility in Latvia and the United States of America" is to examine the concept of necessity, elucidate the conditions for its application within criminal law, and explore its historical development in both Latvia and the United States. To achieve the objective of this study, the historical development of grounds for excluding criminal liability and the conditions for applying the necessity defense in both Latvia and the United States were examined. The study reviewed opinions from various legal scholars and philosophers on the concept of necessity and analyzed its relevance to different ethical theories. Furthermore, the application of the necessity defense in judicial practice in both Latvia and the United States was investigated. The thesis draws conclusions regarding the concept of necessity, the conditions for its application, and its historical development. Additionally, the thesis offers recommendations for amendments to Latvian criminal law.
Necessity as Grounds for Excluding Criminal Responsibility in Latvia and United States of America
Keywords: Juridiskā zinātne; galējā nepieciešamība; kriminālatbildības izslēgšana; nenovēršamas briesmas; briesmu avots